„Becsület napja” – neonáci felvonulás és emléktúra

Írta: Czene Gábor/nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Megint megtartották az úgynevezett becsület – más néven: kitörés – napját, pedig Orbán Viktor is a rendezvény megakadályozására kérte a Belügyminisztériumot. A szélsőjobboldali demonstráció ellen antifasiszták tüntettek a budai Várban.

Fotó: Markoszov Szergej/nepszava.hu

Az esemény jellegéről sokat elárul, hogy a résztvevőket előre figyelmeztették: nem viselhetnek tiltott önkényuralmi jelképeket, nyilaskeresztet vagy horogkeresztet, de még csak SS-jelképeket sem. „A rendezők, ha ilyet tapasztalnak, el fogják takartatni, amennyiben pedig ellenállásba ütköznek, abban az esetben az illetőt el fogják távolítani a rendezvény területéről!” – közölték a szervezők az „öltözködési és viselkedési irányelveket” ismertető felhívásukban.

A szélsőjobboldali összejövetel helyszíne előző évben a Városmajor volt, idén újra a budai Várban lévő Kapisztrán tér. Tavaly nem sokkal a „becsület napja” után találkozott Orbán Viktor kormányfő és Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke. A megbeszélés után Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője arról számolt be, hogy szóba került a „neonáci rendezvény” is, amit a Mazsihisz elnöke elfogadhatatlannak minősített. A felek – idézzük Havasi Bertalant – megállapodtak abban, hogy „a Belügyminisztérium megtalálja a törvényes megoldást az ilyen események megakadályozására”.

Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa a Népszavának nyilatkozva akkor is hangsúlyozta, hogy – bár a neonáci, fajvédő rendezvények érthető felháborodást keltenek a társadalomban – a törvények értelmében nincs mód a betiltásukra. (Még akkor sem, ha régebben azért akadt rá példa.) Más az erkölcs, más a jog. Hozzátette: a párizsi békeszerződések szerint Magyarországon nem működhetnének neonáci, újnyilas szervezetek, ezzel azonban nem a rendőrségnek, hanem az ügyészégnek lenne dolga.

Neki lett igaza, az esemény megrendezését nem sikerült megakadályozni. Kísérlet pedig történt rá: a demonstráció szervezői győzelemként ünnepelték, hogy „hosszas jogi csatárazásainkat siker koronázta”, és közterületen tudnak „tisztelegni a kitörés hősei előtt”. Az, hogy a Belügyminisztérium pontosan milyen lépéseket tett, eddig nem derült ki. Korábban a tárca lapunknak csak annyit árult el, hogy „megtette vonatkozó javaslatait”, minap újból elküldött kérdéseinkre még nem kaptunk választ.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]