Bécsi zsidók, terror után

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Yaakov Frenkel, a bécsi zsidó közösség elöljárójának beszámolója a terrortámadás következményeiről.

Bécs, a merénylet utáni napokban (Fotó: Reuters)

“Bécs hosszú éveken keresztül a világ egyik legbiztonságosabb városának számított. Ez az eset meglepetésként ért minket is és a rendfenntartó erőket is” – mondta Frenkel, aki szerint nem a zsidó közösség volt az elsődleges célpont, de ezzel együtt a zsidók között nyugtalanság lett úrrá – írja a zsido.com az Arutz Sheva és a jpost nyomán.

“A merénylet éjjelén kezdődtek a járvány miatt bevezetett korlátozások. A terrorista éppen akkor akart támadni, amikor tömegek ültek a szórakozóhelyeken, hogy kihasználják a zárlat előtti utolsó órákat. Feltehetően ezért esett a választása erre az időpontra. Maximalizálni akarta az áldozatok számát” – magyarázta Frenkel.

“A zsidók félnek, különösen, ha iszlamista terrorcselekményről van szó. Az intézményeink mindegyike bezárt, és azt a tanácsot kaptuk, hogy ne hagyjuk el az otthonainkat. Az állami szervek az iskolák bezárásáról is döntöttek. Ez egy nehéz helyzet, különösen a zsidók számára” – tette hozzá.

Frenkel elmondta azt is, hogy a zsidó közösség körül teljes a készültség.

Yaacov Frenkel jobbra

“Még várjuk a biztonsági erők vizsgálatának eredményét. A hitközségi és az állami biztonsági szervek között teljes az együttműködés. Jelenleg a legnagyobb készültségi fokon áll mind a város, mind a zsidó intézmények védelme. Azt gondolom, hogy a merénylet miatt lesznek változások a a mindennapi életben, de azt még nem tudjuk, hogy pontosan mi várható.” – mondta Frenkel.

Oskar Deutsch, a Bécsi Zsidó Hitközség elnöke szerint nem zárható ki az antiszemita indíték:

“A merénylet a központi zsinagóga közelében kezdődött, így elképzelhető, hogy az iszlamista támadónak antiszemita indítéka is volt. Ebből is látszik, hogy az antiszemitizmus, mely a radikális iszlám egyik alappillére, nemcsak a zsidókra veszélyes, hanem mindenki számára, akinek fontos a szabadság, a demokrácia és a humanista értékrend”.

Az Iszlám Állammal szimpatizáló, albán származású elkövető azonosítása után az Európai Rabbik Konferenciája (CER) közleményt adott ki, melyben a radikális muszlim csoportok szigorúbb ellenőrzését kérték.

“Fontos lenne tudni, hogy miről prédikálnak a mecsetekben és más imahelyeken, és hogy ki finanszírozza őket, továbbá melyek azok a külföldi szervezetek, melyek efféle szörnyű tettekre biztatnak és miként használják ki a közösségi média által kínált lehetőségeket. Nagyobb ellenőrzésre és átláthatóságra lenne szükség. A vallásos vezetőket Európában kellene képezni és végzettséghez juttatni. Elengedhetetlen, hogy lojálisak legyenek a helyi törvényekhez és elkötelezetté váljanak a tolerancia és a béke iránt.” – írta Pinchas Goldschmidt rabbi, a CER elnöke, és kifejezte sajnálkozását a “brutális terrorcselekmény miatt”.

[popup][/popup]