Az USÁ-ban 2021-ben 34%-kal nőtt az antiszemita incidensek száma

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az Anti Defamation League által a hírekben felfedezett, illetve a csoportnak közvetlenül jelentett 2717 incidens 34%-os növekményt jelent a 2020. évi 2024-hez képest. Korábban a 2019. évi  2107 incidens volt a legmagasabb érték a számlálás 1979. évi beindulása óta.

Menachem Moskowitz, az egyik new york-i utcai támadás áldozata 2019-ben (Fotó: Youtube)

A gyalázkodástól a terrortámadásig bármi besorolható az antiszemita incidensek közé. 2021 már a második egymást követő év volt, amikor nem akadt halálos áldozat, de a 88 fizikai inzultus 167%-os emelkedésnek számít a 2020. évi 33 támadáshoz képest.

A magas számok több körülménynek tulajdoníthatók, ideértve a „bejelentések növekedését”, ami a sok zsidó szervezettel fenntartott partnerségnek tulajdonítható.

Ezek — a  Community Security Initiative, Community Security Service, Hillel International, Secure Community Network, Union of Reform Judaism és a United Synagogue of Conservative Judaism csoportokkal kiépített kapcsolatok— 494 eset, azaz az összes cselekmény 18%-ának regisztrálását eredményezték.

Az ADL ugyancsak dokumentálta az Izrael és a Hamász közötti 2021. májusi, emberáldozatokat követelő összecsapása idején az incidensek megugrását; közülük több fölkerült a lapok címoldalára.

Jonathan Greenblatt, az ADL vezérigazgatója nyilatkozta: „A zsidókat a nyílt utcán bántalmazták azon egyszerű oknál fogva, hogy zsidók. A munkahipotézis úgy szólt, hogy amennyiben zsidó vagy, hibáztatható vagy a világ bármilyen távoli pontján lezajlott eseményért.”

A májusi harcok idején bekövetkezett 297 incidens valóban kiugró volt, de csúcsértékek előfordultak az év során később, amikor hasonló ok nem forgott fönn.

Greenblatt egy tényező helyett inkább a politikai instabilitásnak és polarizációnak tulajdonítja az antiszemita incidensek számának növekedését.

„Amikor az Amerikában tapasztalható antiszemita tevékenység kerül szóba, képtelenség megvevezni egy bizonyos ideológiát, vagy hitrendszert; egyszerűen nem ismerjük a motivációt. De tény, hogy a zsidókat több antiszemita incidens érte, mint az elmúlt 40 évben bármikor, és ez nagyobb társadalmi törésvonalak nyugtalanító indikátora” – jelentette ki Greenblatt.

A Tree Of Life zsinagóga Pittsburgh-ben, ahol 2018-ban fegyveres merénylő ölt meg nyolc embert imádkozás közben

Az ADL jelentése szerint az elmúlt évben összeszámlált incidensek közel 20%-a jobboldali elkövetőknek tulajdonítható, amit az jelez, hogy az olyan csoportok, mint a Goyim Defense League által kiadott antiszemita röplapok példányszáma erősen fölfutott. A texasi Austinban múlt októberben zsinagógát gyújtottak föl nem sokkal azután, hogy a szervezet nagygyűlést rendezett a városban.

Az ADL-t számos bírálat érte általános stratégiája, és az antiszemita cselekmények számbavételének módja miatt. Jobboldali körök azzal vádolták meg a ligát, hogy már nem törődik a zsidók biztonságával, és csak a jobboldali antiszemitizmusra koncentrál. A baloldali kritikusok viszont állítják, hogy az ADK összemossa Izrael kritikáját az antiszemitizmussal, és a valóságnál magasabb értékeket jelez az antiszemitizmusra.

A mostani körülmények között, amikor az új szereplők harcosabb álláspontot foglalnak el az antiszemitizmus azonosítása és az ellene vívott küzdelem terén, az ADL vezetői bejelentették, hogy a liga munkájában az eddigi hagyományos kutatási módszerekhez tartja magát. Amikor múlt évben bejelentették a Hillel partnerségét, megjegyezték, hogy az nem jelenti, hogy Izrael kritikáját bizonyítottan antiszemitának fogják tartani, és minden bejelentést alaposan megvizsgálnak. Múlt hónapban az is elhangzott, hogy algoritmust dolgoztak ki az antiszemitizmus nyomon követésére. Erre azért van szükség, mert a közösségi médiában nincs ilyen.

A JTA híre nyomán Bassa László

[popup][/popup]