Az MLSZ megbüntette a Szeged labdarúgócsapatát szurkolói antiszemitizmusáért

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Szeged-Csanád Grosics Akadémia néhány szurkolója az MTK elleni legutóbbi mérkőzésükön botrányt okozott, amikor a lefújást követően rasszista rigmusokat skandáltak. Az MLSZ megbüntette a csapatot.

Ultras Szeged

A Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottsága hétfői ülésén az alábbi határozatot hozta:

„A Fegyelmi Bizottság tárgyalás megtartása után az augusztus 1-jén lejátszott MTK Budapest-Szeged Merkantil Bank Liga-mérkőzéssel kapcsolatban a Szegedet 2 000 000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi, mert a mérkőzés lefújása után a stadiont elhagyó, annak közvetlen környezetében tartózkodó szegedi szurkolók részéről antiszemita, gyűlöletkeltő kifejezés hangzott el.”

Szegedi sportklubok korábban közösen álltak ki a rasszizmussal szemben. Mint írták:

“Közösségünket megvédjük, így a leghatározottabban lépünk fel a kirekesztés, a rasszizmus, a megbélyegzés bármilyen formája ellen, szankcióinkat pedig összehangolva hozzuk meg. Azon személyek, akik ilyen tevékenységben részt vettek, vesznek, vagy támogatják, nem foglalhatnak helyet sem a Szent Gellért Fórum, sem az Újszegedi Sportcsarnok, sem a Tiszavirág Sportuszoda, sem a PICK Aréna, sem Szeged bármely egyéb lelátóján. Ezen sportszervezetek az ilyen kirekesztő és rasszista elveket vallókat a rendezvényeikről örökre kitiltják, ezzel is példát mutatva mindenkinek az általunk képviselt értékekről.”

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) nyílt levélben köszönte meg a szegediek kiállását:

“Ami nemrég történt az MTK elleni meccsen, amikor a szegedi futballcsapat szurkolói elkezdtek zsidózni, még nem lehetett tudni, hogy egy biztató folyamat elindulása előtt állunk, s ez a folyamat abban az egységben nyilvánul majd meg, amelyet Szeged városának polgárai tanúsítottak az eset után. (…)

A magyar társadalom most fellépett a magyarellenes megnyilvánulással szemben. Köszönjük a tiltakozásban részt vevő szegedi sportegyesületeknek, a sportolóknak és a szurkolóknak, akik példás egységben megtették mindezt, hiszen ők is érzékelték: a tettesek nemcsak a zsidóságot, de Szeged sportszerető közvéleményét is durván megsértették.

A civil társadalom – a sportegyesületektől az egyházakig és tovább – olyan erő lehet, amely segít elszigetelni a rasszizmust, a nemzetellenesség egyik legvisszataszítóbb formáját. Szeged kiállt a sokféleségében egységes magyar nép és hazánk védelmében, a sportegyesületeknek helyén volt a szívük. Az egyházak még bizonyára elemzik a helyzetet.”

Hálasan köszönjük, Szeged!”

[popup][/popup]