Az izraeli védelmi miniszter otthonában fogadta a Palesztin Hatóság elnökét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Benjamin Ganz izraeli védelmi miniszter Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság (PH) elnökével kedden este a saját otthonában tartott két és fél órás megbeszélést, melyen hivatalának közleménye szerint megvitatták a gazdasági és civil ügyekre vonatkozó bizalomépítő intézkedéseket, miként arról előző tárgyalásukon megállapodtak – jelentette a Jediót Ahronót című lap hírportálja, a ynet szerdán.

Abbasz és Ganz

A Ros Haájinban tartott találkozón Ganz kiemelte, hogy a két fél közös érdeke a biztonsági együttműködés és stabilitás megőrzése és erősítése, valamint a terrorizmus és az erőszak megelőzése.

A megbeszélést követően Ganz több bizalomépítő intézkedést hagyott jóvá. Ciszjordániában humanitárius okokból további hatezer, a Gázai övezetben pedig háromezerötszáz palesztint vezetnek be a lakossági nyilvántartásba. Továbbá Jeruzsálem százmillió sékel (tízmilliárd forint) értékű, Izrael által a PH nevében beszedett adóelőleget juttat a palesztinoknak.

Ganz és Abbász megállapodott újabb izraeli munkavállalási engedélyek kiadásáról, jóváhagyta további 500, magas rangú palesztin üzletember állandó beutazását saját személygépkocsival Izraelbe, valamint további tucatnyi VIP-igazolvány kiadását a PH magas rangú tisztségviselőinek.

A részben négyszemközt, részben szélesebb körben tartott megbeszélésen jelen volt Rasszan Alijan tábornok, az izraeli katonai megszállás alatt álló palesztin területek koordinátora, Husszein al-Sejk, a Palesztin Hatóság polgári ügyekért és az Izraellel fennálló polgári és biztonsági együttműködésért felelős minisztere, valamint Madzsid Faradzs palesztin titkosszolgálati vezető. A megbeszélésen a drúz származású Alijan tábornok tolmácsolt, aki kiemelt szerepet játszott a PH-nak nyújtott könnyítések ügyében.

“A találkozó a politikai megoldáshoz vezető jövőkép fontosságával, és a telepesek magatartása miatt kialakult feszültséggel foglalkozott” – írta Twitter-fiókján Husszein al-Sejk.

Ganz a Palesztin Hatósággal ápolt kapcsolatok rendezéséről augusztus végén kijelentette: “Ha a Palesztin Hatóság erősebb lesz, a Hamász gyengülni fog. Ha a Palesztin Hatóság több lehetőséggel rendelkezik a rend biztosítására, nagyobb lesz a biztonság, és mi kevésbé leszünk rákényszerítve a beavatkozásra”.

Ez volt 2010 óta Mahmúd Abbász első, Izraelben tartott hivatalos találkozója, eltekintve részvételétől Simon Peresz volt izraeli államfő 2016. szeptember 30-i temetésén. Az új izraeli kormány júniusi beiktatása után, augusztus végén, történt már egy Ganz-Abbász-találkozó Rámalláhban. Több mint egy évtized után az volt az első magas szintű izraeli-palesztin megbeszélés.

Az előző találkozóhoz hasonlóan ezúttal is megegyeztek arról, hogy nem készítenek fotót. A tárgyalásról tájékoztatták Naftali Bennett miniszterelnököt.

A nyolcpárti koalíció élén álló Bennett ellenzi a palesztinokkal folytatott béketárgyalások felújítását, és nem volt hajlandó találkozni Abbásszal. Mindazonáltal kormánya ígéretet tett a Palesztin Hatóság támogatására és nehéz helyzetben lévő gazdaságának megerősítésére. Ezzel a feladattal Ganzot bízta meg. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]