Az izraeli űrszonda fotója a Földről

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael első űrjárműve, a Beresheet sikeres 72 másodperces manővert hajtott végre hétfőn reggel, mindössze 10 nappal a tervezett Holdra szállás előtt.

„Ma 09:00 órakor a Beresheet sikeresen befejezett egy újabb manővert, a Holddal való találkozás pontos szinkronizálásának céljából. A SpaceIL és az IAI mérnöki csapata által végrehajtott manőver során beindították és 72 másodpercig futtatták az űrjármű motorjait. A csapatok kiértékelik a manőver eredményeit annak meghatározására, hogy szükség van-e egy másik összehangoló manőverre.”

A következő csütörtökön az űrhajó eléri a Hold pályáját, és elvégez egy kompex manővert, hogy beléphessen a Hold gravitációs terébe, és megkezdje a körözést a tervezett landolás felé.

Vasárnap izraeli idő szerint dél körül a Beresheet mérnöki csapatának sikerült lefotóznia a Földet kb. 16 000 km távolságból.

A mintegy 100 millió dollárnyi adományból létrejött projekt az első magánfinanszírozású holdraszállás. A pénz tech cégektől, helyi egyetemektől és egy filantrópokból álló elkötelezett csoporttól – köztük Morris Kahn tengeri park mogul, aki 40 millió dollárral járult hozzá a projekthez – származik.

Ha a küldetés sikeres lesz, Izrael lesz a negyedik ország, mely sima landolást hajt végre egy pilóta nélküli járművel a Holdon. A Szovjetunió, az Egyesült Államok és Kína 1966 óta hajt végre sima landolásokat pilóta nélküli járművekkel.

Teljes cikk

Címkék:Holdjármű, Izrael

[popup][/popup]