Az izraeli pénzügyminiszter beleegyezett az arab települések befagyasztott pénzeinek átutalásába

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Becalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter beleegyezett az arab települések általa korábban befagyasztott pénzeinek átutalásába – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál hétfőn a tárcavezető bejelentésére hivatkozva.

Becalel Szmotrics

A pénzügyminiszter az izraeli katonai rádiónak hétfő reggel adott interjújában elmondta, a döntés az összes, korábban befagyasztott pénzeszközre vonatkozik.

Szmotrics korábban azért fagyasztotta be az Izrael lakosságának mintegy 20 százalékát kitevő arab kisebbség helyi önkormányzatai számára elkülönített pénzeszközöket, mert úgy vélte, azok bűnöző elemekhez jutottak volna. A döntést néhány párttársa, a többi között Mose Arbel belügyminiszter is bírálta.

Szmotrics a kifizetéseket egy olyan ellenőrzőrendszer felállításához kötötte, amely megakadályozza, hogy az arab közösségekben dúló erőszakhullám közepette a pénz bűnözőkhöz jusson. Az arab helyhatóságok vezetőivel és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat főnökével, Ronen Barral tartott vasárnap esti találkozóján a pénzügyminiszter megállapodott a pénzek átutalásában ezen új felügyeleti rendszer segítségével.

A megbeszélésen részt vett Kobi Sabtaj rendőrfőkapitány és Mose Arbel is. A rendőrség és a Sin Bet együttműködésben állapodott meg az érintett hatóságokkal a pénzügyi visszaélések megakadályozására.

Szmotrics kéthetes határidőt szabott a kormánynak arra, hogy kidolgozza az eljárásokat, amelyek biztosítják, hogy valóban a megfelelő helyekre jusson el a szóban forgó mintegy kétszázmillió sékel (közel 19 milliárd forint).

A pénzügyminisztérium és a belügyminisztérium bejelentette, hogy pénzeszközöket szabadítanak fel és intézkedéseket foganatosítanak az arab közösségben tapasztalható szervezett bűnözés felszámolására, ugyanis emiatt emelkedett meg az arab kisebbség településein a gyilkosságok száma. Idén már 160-ra teszik az izraeli arabok körében elkövetett gyilkosságok áldozatainak számát.

Múlt héten a közszolgálati híradás arról számolt be, hogy tizenöt-húsz arab többségű településen fenyegették meg az október 31-re kiírt helyhatósági választás jelöltjeit, illetve a hivatalban lévő vezetőket. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]