Az Izraeli Légierő első női századparancsnoka

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

‘Gimel’ őrnagyot a Nachshon felderítő légiszázad parancsnokává nevezték ki.

Gimel őrnagy kinevezésekor (Fotó: IDF)

A pilótákat – biztonsági okokból – rangjuk és héber nevük kezdőbetűjével jelölik, és arcukat is biztonsági okokból takarják ki a fotókon. “Gimel” alezredes két fiúgyermek anyja, “mintaképe lehet az izraeli nők ezrei számára” – mondta Amikam Norkin vezérőrnagy, az IAF parancsnoka  az eskütétel alkalmával.

„Úgy hiszem, hogy kötelességünk kihasználni a nőkkel született képességeket. A cél elérése még messze van, de biztos vagyok benne, hogy a jövőben egyre több nőt alkalmazunk parancsnoki pozícióban a légierőnél és a hadseregnél általában.”

Novemberben a Spearhead Légiszázad parancsnok helyettesévé nőt neveztek ki; ez egy F-15-ös vadászgép-alakulat a Tel Nof támaszponton. További két hölgyet harci drón-alakulatok helyettes parancsnokának tettek meg.

A 35 éves Gimel 2003-ban lépett a CAHAL kötelékébe és három év múlva végezte el a pilótaképzőt; szállítógépekre szakosodott. 2015 és 2017 között a Nachshon Légiszázad hírszerző berendezésekkel ellátott gépeinek irányításában vett részt a Nevatim légitámaszponton.

Gimel nyilatkozatában elmondta: „Nagy megtiszteltetésben van részem, de az igazi munka ezután jön. Büszke vagyok, hogy a légierőnél szolgálhatok.”

2001-ben Roni Zuckerman, Zivia Lubetkin és Jichák Zuckerman, a varsói gettófelkelés két vezetőjének unokája lett az első női vadászgép pilóta Izraelben.

A Times Of Israel cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]