Az izraeli hírszerzés már az október 7-re virradó éjjelen furcsa tevékenységet észlelt Gázában.

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hamász által aktivált izraeli SIM-kártyákat észlelt a hírszerzés október hatodikán éjjel és hetedikén hajnalban, a terrorszervezet több mint ezer áldozattal járó dél-izraeli támadása előtt, írja a HaaretzA lap szerint a szokatlan tevékenység miatt a hírszerzés és a vezérkar a merénylet előestéjén rendkívüli üléseket is tartott, de úgy gondolták, legfeljebb egy hamászos gyakorlatról lehet szó.A legextrémebb forgatókönyvek egy korlátozott túszejtési kísérlet előkészítéséről szóltak.

Hamasz brigádok útban Izrael felé 2023 október 7-én

A rendkívüli ülések résztvevői között voltak az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét; a Moszad és a védelmi erők (IDF) műveleti igazgatóságának magas rangú vezetői és vezérőrnagyai. Az első telefonos egyeztetést hatodikán éjfél körül tartották. A második konzultációra hetedikén hajnali háromkor került sor, amin már a Sin Bét igazgatója, Ronen Bar is részt vett.

A Gázai övezetben észlelt aktivitást – több tucat egyéni kártyaaktiválást, cáfolva azokat az értesüléseket, amik több ezer SIM-kártya egyidejű aktiválásáról szólnak – „gyenge jelzésnek” tekintették, ezért a Sin Bét javaslatára a katonai vezetők semmilyen rendkívüli intézkedést nem tartottak fontosnak. Egy esetleges emberrablási kísérlettől félve mindössze egy kisebb egységet vezényeltek délre, mondván, hogy a többi várhat reggelig.

Benjamin Netanjahu hivatala a lap kérdésre azt mondta, az izraeli miniszterelnök a cikk megjelenéséig nem tudott a korai jelzésekről. Pedig a Sin Bét vezetője a titkosszolgálat dolgozóinak írt levelében már októberben magára vállalta a felelősséget azért, mert nem vette elég komolyan azokat.

Solti Hanna / 444.hu

[popup][/popup]