Az izraeli hadsereg lerombolt egy terroristabázist a Gázai övezetben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli hadsereg (IDF) a Gázai övezetben lerombolt egy épületet, amelyből páncéltörő rakétákat indítottak a katonák felé. A hadsereg csütörtöki közlése szerint megölték a terroristákat és számos fegyvert zsákmányoltak.

Izraeli katonák Gázában december 28-án

Az IDF csütörtökön nyilvánosságra hozta három szerdán elesett fiatal katona nevét. A Gázai övezet déli, illetve középső részének csatáiban vesztették életüket.

Egyiptomi források szerint szerdán 92, humanitárius segélyt és árut szállító teherautó lépett be Gázába Egyiptomból a rafahi átkelőn. A háború október 7-i kitörése előtt naponta átlagosan 455 áruszállító kamion látta el a gázaiakat az ENSZ adatai szerint. Szerdán 264 külföldi állampolgársággal rendelkező ember elhagyta az övezetet.

Az IDF, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat és a rendőrség közleménye szerint egy repülőeszközzel megtámadtak Ciszjordániában, Dzseninben egy fegyveres “terroristacsoportot”, amely az ott tevékenykedő izraeli katonákra robbanószereket, Molotov-koktélt és köveket dobált.

Palesztin jelentések szerint Ciszjordániában, Rámalláhban életét vesztette egy huszonéves fiatalember, és tizennégyen megsebesültek az izraeli katonákkal kitört összecsapásokban a város központjában.

A Vörös Félhold palesztin segélyszolgálat kilenc, közepesen vagy könnyebben megsebesült ciszjordániai palesztin fegyveresről számolt be a Dzseninben, Hebronban és Nábluszban folytatott tűzharcban.

Joáv Galant védelmi miniszter aláírt egy rendeletet, amellyel Izrael terrorszervezetnek nyilvánított Ciszjordániában öt pénzváltót. A biztonsági erők lerohanták a pénzváltók kilenc fiókját, melyekben elkoboztak a Hamásznak és az Iszlám Dzsihádnak szánt több millió sékelt. Letartóztattak mintegy húsz palesztint, mert azzal gyanúsítják őket, hogy a pénzváltók segítségével utaltak át pénzt a terroristaszervezeteknek.

Az Iraki Iszlám Ellenállás nevű iraki fegyveres csoport szerda este bejelentette, hogy megtámadott két izraeli célpontot a Golán-fennsíkon, illetve Észak-Irakban. Az iráni állami médiában közzétett üzenet szerint egy “létfontosságú célpont” ellen léptek fel Eliad térségében a Golán-fennsík déli részén. A csoport az Irán támogatta Iraki Hezbollah Brigádok nevű szervezet része.

Szerdán az IDF bejelentette, hogy egy Izraelbe bejutott drón a Golán-fennsík déli részén zuhant le, a Goláni Regionális Tanács pedig arról számolt be, hogy több épület megsérült, de emberéletben nem esett kár.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az ENSZ Egészségügy Világszervezetének (WHO) vezetője X-fiókjában a Gázai övezet lakóinak súlyos humanitárius helyzetére hívta fel a figyelmet. “Napról napra nőnek a gázai háború sújtotta emberek szükségletei. Veszély, rossz egészségi állapot, éhség, szomjúság, menedék hiánya – ezek nem lehetnek emberek millióinak jellemzői. De sajnos azok” – írta, s az ellenségeskedések szüneteltetését és humanitárius folyosók létrehozását sürgette.

Franciaország Jordániával egyezteti a Gázai-övezetnek nyújtott humanitárius segítséget – közölte Emmanuel Macron francia elnök, aki telefonon beszélt szerda este Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel a gázai helyzetről az elnöki palota közleménye szerint. Macron hosszú távú tűzszünet kidolgozására szólította fel az izraeli kormányfőt.

Macron “mélységes aggodalmát” fejezte ki az övezetben zajló harcok “magas civil veszteségei” miatt, és kijelentette, hogy “Izrael kötelessége megvédeni Gáza lakosait”, és “minden szükséges lépést meg kell tennie annak érdekében, hogy véget vessen telepesek palesztinokkal szembeni erőszaknak, valamint a kétállami, önálló Palesztina létrejöttét meghatározó politikai megoldást veszélyeztető új ciszjordániai építkezéseknek”.

Eli Kohen izraeli külügyminiszter csütörtök reggel kijelentette, hogy “amíg Recep Tayyip Erdogan Törökország elnöke, addig nem küldik vissza Ankarába Izrael nagykövetét.” Kohen szerint Erdogan hálátlan, pedig februárban Izrael segélyt küldött a földrengés sújtotta Törökországnak, ahol tábori kórházat is nyitott. A török elnök szerdán Hitlerhez hasonlította az izraeli kormányfőt. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]