Az izraeli hadsereg leleplezte, de nem támadta meg a Hezbollah rakétagyártó létesítményét

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Védelmi Erők kedd este műholdképeket és információkat közölt egy létesítményről Dél-Libanonban, amit a Hezbollah terrorszervezet precíziós rakátagyártásra használ.

műholdkép a Bekaa-völgyben lévő Hezbollah precíziós rakétagyárról 2019. szeptember 3. Fotó: Izraeli Védelmi Erők

A hadsereg szerint a Bekaa-völgybeli Nabi Chit mellett található létesítményt évekkel ezelőtt hozta létre Irán és a Hezbollah fegyvergyártás céljából.

A bejelentést megelőzően az Izraeli Védelmi Erők angol nyelvű szóvivője, Jonathan Conricus alezredes Twitteren jelezte, hogy hamarosan leleplezik a Hezbollahot vezető Hasszán Naszrallah újabb hazugságát.

Naszrallah szombat este a Hezbollah érdekeltségű Al-Manar TV-ben azt állította, hogy terrorszervezete elég precíziós rakétával rendelkezik ahhoz, hogy Izraelben bárhol lecsaphasson, de “nincsenenek saját rakétagyáraink… ha lennének – nyíltan megmondanám… [Benjamin] Netanjahu [miniszterelnök] hazugságokat terjeszt, hogy igazolja a támadásokat.”

A hadsereg szerint a felfedezett helyszínen a közelmúltban létrehoztak „egy különálló precíziós fegyver-összeszerelő sort”, és számos, Irántól származó gépet tartalmaz precíziós rakéták hajtóműveinek és robbanófejeinek előállítására.

Műholdkép a Bekaa-völgyben lévő Hezbollah precíziós rakétagyárról 2019. szeptember 3. Fotó: Izraeli Védelmi Erők

„Ez a létesítmény kiemelt jelentőséggel bír a Hezbollah precíziós rakétaprojektjénél, ezért a Hezbollah, a támadásoktól tartva, értékes és egyedi eszközöket evakuált a létesítményből polgári helyszínekre Bejrútba.”

A hadsereg szerint a leleplezett gyár szekciókra van osztva a hajtóműgyártás, a minőségbiztosítás, a robbanóanyagok gyártása a robbanófejekhez és a logisztika számára.

Hétfőn egy magas rangú védelmi tisztviselő az elmúlt hét eseményeivel kapcsolatban azt nyilatkozta, „Az utóbbi napokban több frontos szituációban találtuk magunkat. 24 órán belül három különböző fronton kellett intézkednünk, és előre megterveztük, hogy mit teszünk,” mondta a tisztviselő, valószínűleg Szíriára, Libanonra és Irakra utalva. „Támadó üzemmódban voltunk egy időben több helyen.”

A tisztviselő elmondása szerint körülbelül öt hónappal ezelőtt Benjamin Netanjahu miniszterelnök és védelmi miniszter utasítására a hadsereg átszervezte prioritási listáját.

Teherán nukleáris programja továbbra is az első helyen áll, azonban a Hezbollah és Irán precíziós rakétagyártásra irányuló közös projektje Libanonban feljebb lépett az izraeli biztonsági intézmények listán, helyet cserélve Irán szíriai erőfeszítéseivel, hogy katonailag megvesse a lábát az országban.

A tisztviselő megjegyezte, hogy Irán nehézségekbe ütközött Szíriában, ezért próbálkozásait kiterjesztette más országokra, köztük Irakra és Jemenre.

„Számos fronton intézkedünk, amelyek közül néhány a nyilvánosság előtt nem ismert,” mondta a tisztviselő hangsúlyozva, hogy bár Izrael készen áll szembe nézni a a fenyegetettségekkel több fronton is, nem érdekelt a háborúban.

A Hezbollah vasárnap délután Kornet páncéltörő rakétákat lőtt ki izraeli katonai járművekre és egy katonai bázisra. Sérülés nem történt, az izraeli hadsereg válaszul Hezbollah-célpontokat támadott Dél-Libanonban mintegy száz tüzérségi lövedékkel és bombával.

Hétfő este a 12-es csatorna az Izraeli Védelmi Erők tisztviselőjét idézve azt állította, Izrael kész lett volna megsemmisíteni a Hezbollah precíziós rakétaprogramját, ha a vasárnapi támadás izraeli halálesettel zárul.

„A tény, hogy Naszrallah elhibázta és nem ölt meg egyetlen izraeli katonát sem, mentette meg a Hezbollaht a precíziós rakétaprogramja megsemmisítésétől,” nyilatkozta a forrás. „A gépek már a levegőben voltak.”

Teljes cikk

[popup][/popup]