Az izraeli hadsereg feltárta a negyedik Hezbollah-alagutat

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli hadsereg a hétvége során megtalálta a negyedik határokon átnyúló Hezbollah-támadóalagutat az izraeli-libanoni határnál.

Izraeli katonák az izraeli-libanoni határnál 2018. december 8. Fotó: Izraeli Védelmi Erők

Az Izraeli Védelmi Erők nyilatkozata nem árulta el, hol található az alagút, csupán annyit közölt, hogy értesítették az “illetékes helyi önkormányzatokat”, és “az alagút az izraeli hadsereg ellenőrzése alatt áll, és nem jelent veszélyt.”

A hadsereg – akárcsak az előző három földalatti járat esetében – robbanóanyagokat helyezett el az alagútban, hogy a Hezbollah ne tudja használni.

“Bárki, aki Libanonból bemegy az alagútba, az életét kockáztatja,” figyelmeztetett a hadsereg nyilatkozata.

A katonák a megsemmisítés előtt feltérképezik és tanulmányozzák az új alagutat. A hadsereg szerint a Hezbollah alagútjai az 1701. sz. ENSZ-határozat és Izrael szuverenitása súlyos megsértésének számítanak, és a libanoni kormányt és a libanoni hadsereget tette felelőssé a történtekért.

“Mindeközben az izraeli hadsereg, a tervnek megfelelően, más helyszíneken is folytatja tevékenységeit.”

A múlt héten Benjamin Netanjahu miniszterelnök és honvédelmi miniszter figyelmeztette a Hezbollah terrorszervezetet, hogy elképzelhetetlen reakcióra számíthat, ha megpróbálja megzavarni a hadsereg támadóalagutak feltárására és megsemmisítésére irányuló erőfeszítéseit.

“Ha a Hezbollah elköveti azt a hibát, és úgy dönt, hogy bármilyen módon megtámad minket, vagy szembeszegül a műveletünkkel, elképzelhetetlen csapásokra számíthat.”

A miniszterelnök hozzátette, hogy Izrael minden kihívásra teljes mértékben felkészült és a művelet folytatódik, amíg “az összes Hezbollah-alagút rejtette fenyegetés elhárításra kerül”.

Az Északi Pajzs-műveletet december 4-én indította el az izraeli hadsereg a Hezbollah határokon átnyúló támadóalagútjainak feltárására és megsemmisítésére.

Egy vezető izraeli tisztviselő korábban azt nyilatkozta, hogy az Izraelben felfedezett alagutak elég nagyok ahhoz, hogy “egész zászlóaljak” használhassák izraeli területre való behatoláshoz, hogy “gyilkosságokat és emberrablásokat hajsanak végre, és izraeli közösségeket és falvakat foglalhassanak el”.

Teljes cikk.

Címkék:Hezbollah alagút

[popup][/popup]