Az izraeli fiatalok egyharmada nem teljesít katonai szolgálatot

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A legújabb adatok szerint 32.9%-ukat nem sorozzák be, további 15% pedig lemorzsolódik.

Izraeli katonák gyakorlaton (Fotó: Europress)

A férfiak közel harmada mentális egészségügyi okokból kap felmentést. 47.9%-uk az, aki nem, vagy csak részben szolgál a hadseregben; a nők körében a felmentettek aránya 44.3%.

A riasztó adatokat az Izraeli Védelmi Erők (Cahal) forrásaira hivatkozva a Jediót Ahronót tette közzé.

A besorozottak aránya kifejezetten csökkenő tendenciát mutat mindkét nem vonatkozásában. A mentális okokból történt orvosi felmentések növekvő száma mellett aggasztó, hogy a harci egységekbe soroltak száma is csökkent az elmúlt tíz évben, a 2011. évi 81%-ról a 2018. évi 65%-ra.

A Munkaerő Hivatal egy sor okot sorol föl a felmentések indoklásául, a legtöbb esetben viszont a fiatal már a sorozásra is eleve olyan igazolásokkal érkezik, amelyek mentális betegségét bizonyítják. Az ok nem a tömeges megbetegedés, hanem kifejezett szándék a katonai szolgálat elkerülésére.

Egy novemberi riport arról számol be, hogy, az ultraortodox fiatalok körében a felmentettek aránya magasabb (49%), mint a világaknál (29%). A felmentettek 44.7%-a  haredi, 46.6%-a szekuláris, és 8.7%-uk vallásos cionista.

A védelmi szolgálatról szóló törvény értelmében felmentés adható egészségügyi vagy pszichológiai okokból, terhesség esetén, vallási okból (jesiva bóhereknek vagy vallást gyakorló nőknek), és erkölcsi megfontolásból.

A Jerusalem Post cikke nyomán Bassa László

 

[popup][/popup]