Az izraeli biztonsági kabinet ma tárgyal a Palesztin Hatóság megsegítéséről

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az elmúlt napokban a biztonsági szervezetek azt javasolták Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, hogy tegyen lépéseket a Palesztin Hatóság megerősítésére. ,,Mindenkinek az az érdeke, hogy a Hatóság stabil maradjon” – nyilatkozta egy politikai tisztviselő Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a heti kormányülésre tartva 2023. január 15. (Forrás: YouTube képernyőfotó)

A vallásos cionista pártok miniszterei felháborodtak a lépésen, és ellenzik a Palesztin Hatóság megerősítését a terrortámadások hulláma alatt.

Izrael ,,nem akarja látni a Palesztin Hatóság összeomlását, mert fontos szerepe van biztonsági kontextusban” – nyilatkozta Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó este a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak.

„Határozottan ellenezni szándékozom a kormányülésen azt a szégyenletes döntést, hogy engedményeket és kedvezményeket adjanak a Palesztin Hatóságnak” – reagált Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter (Otzma Jehudit).

,,Nincs ugyebár nagy abszurditás abban, hogy a terrorizmust ösztönző, a terroristáknak és családtagjaiknak fizetést adó, az oktatási rendszerben a zsidók meggyilkolására buzdító testület, mely területeket foglal el Júdeában és Szamáriában – egy terrorhullám közepette egy kosár bónuszt kap az izraeli kormánytól. Biztos vagyok benne, hogy a kabinet többi tagja, a jobboldali kormány miniszterei csatlakoznak álláspontomhoz, és nem adják támogatásukat ehhez a torz javaslathoz.”

A Jesa Tanács – Júdea és Szamáriában lévő zsidó telepek ernyőszervezete – elnöke is ellenezte a lépést.

,,Azt akarom, hogy a Palesztin Hatóság összeomoljon, ez egy korrupt és összetett autoritás, a biztonsági felelősség csak a miénk kell legyen, mi vagyunk a birtokosok” – nyilatkozta reggel Amichai Elijahu örökségügyi miniszter (Otzma Jehudit) a katonai rádiónak.

 

Előzmény

A Kan közszolgálati adó múlt hónap végi riportja szerint a Palesztin Hatóság a nehéz pénzügyi helyzete miatt csődjelentés lehetőségéről tárgyal.

 Egy ilyen döntés a kormányhivatalok teljes bezárását és a terület stabilitásának elvesztésének és a Palesztin Hatóság szétesésének aggodalmát veti fel.

Egy másik új jelenség, amely Ramallah nehéz gazdasági helyzetét tükrözi, hogy a palesztin biztonsági apparátus tagjainak nagy része felmond, és más munkát keres a magánszektorban. Az elmúlt hónapokban a biztonsági szervek emberei csak fizetésük 80%-át kapták meg, eladósodtak és a bankok emiatt zárolják a számláikat.

Jelenleg a palesztin pénzügyminisztériumban és Mohammed Stajje palesztin miniszterelnök tudtával megbeszélések folynak a csődjelentés lehetőségéről. Nem világos, hogy a lehetőségről szóló vitára felhívták-e Mahmúd Abbász figyelmét, vagy egyelőre a palesztin kormány szintjén maradt.

A Palesztin Hatóság adósságai főként két okból nőttek:

1) Izrael átlagosan 40 millió sékelt (kb. 3,7 milliárd Ft) von le havonta a palesztin adópénzből a terroristák családjainak fizetett támogatások miatt (mártírok bére).

2) A Palesztin Hatóságnak nyújtott nemzetközi pénzügyi támogatás évről évre folyamatosan csökken.

 

Teljes cikk

[popup][/popup]