Az Izrael-ellenes amerikai képviselők nem léphetnek Izrael földjére?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Rashida Tlaib és Ilhan Omar, Izrael-ellenességükről elhíresült amerikai kongresszusi képviselők, akik a hétvégén érkeztek volna Izraelbe, nem léphetnek az országba.

Omar és Tlaib amerikai kongresszusi képviselők Izrael-ellenességük miatt nem léphetnek Izraelbe – az izraeli hírforrás szerint

A 12-es tévécsatorna jelentette be a hírt csütörtökön – írja a Times Of Israel. Vita alakult ki az izraeli kormányban a kérdésről, azután határoztak.

A tévé nem jelölte meg a hír forrását, de mint fogalmaztak, a szöveg tervezetén dolgoznak a kabinetben.

“A gyanítható provokáció és az Izrael-ellenes Boycott, Divestment és Sanctions mozgalom promotálása” az ok, amiért így döntött a kormány – idézte a 12-es tévécsatorna.

Egy szerda esti riport szerint, melyet az ujkelet.live szemlézett, az izraeli nemzetbiztonsági tanács Reuven Azar helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó vezetésével a közelmúltban titkos ülést tartott a témában. A megbeszélésen Azar állítólag azt mondta, hogy nagyon nagy a valószínűsége, hogy a két muszlim képviselőnő el akar majd látogatni az al-Aksza mecsethez és a Szikladómhoz.

Az ülés résztvevői egyetértettek abban, hogy ha Omar és Tlaib úgy dönt, hogy ellátogat a Templom-hegyre, alapvető fontosságú, hogy az izraeli rendőrség ne engedje, hogy arra a Palesztin Hatóság tisztviselői kíséretében kerüljön sor, ami az amerikai törvényhozók szimbolikus támogatásást jelentené a palesztin szuverenitás mellett a szent helyen.

Ilhan Omar Szomáliából menekültként érkezett 1992-ben az Egyesült Államokba, Rashida Tlaib pedig már az Államokban született, de palesztin gyökerekkel rendelkezik.

Mindamellett, hogy Tlaib és Omar voltak az első muszlim nők, akiket beválasztottak az amerikai törvényhozásba, szintén első és második helyen szerepelnek a BDS-mozgalmat támogató törvényhozók listáján.

[popup][/popup]