Izrael-ellenes amerikai képviselők érkeznek Jeruzsálembe és arab városokba

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Rashida Tlaib and Ilhan Omar amerikai kongresszusi képviselőnők pénteken érkeznek Izraelbe.

Tlaib és Omar – Izrael-ellenes propagandát folytatni érkeznek Izraelbe?

A hatóságok megtévesztésére két nappal korábbra időzítették útjukat – állítja az Israel Hayom, s egy harmadik, meg nem nevezett képviselő is velük tart. Látogatásukat nagy figyelem kíséri, mert számos alkalommal éles, elfogult Izrael-ellenes és antiszemitizmusként is értelmezhető kijelentéseket tettek – írja a Jerusalem Post a héber lapra hivatkozva.

Jeruzsálem, Hebron, Bethlehem és Ramallah szerepel uticéljaik között, és “az arab nézőpontot kívánják feltérképezni” az izraeli-arab konfliktusban.

Korábban Izrael fontolgatta, hogy megvonja az Izrael-ellenes bojkott híveitől a beutazási engedélyt, de az amerikai politikával ápolt jó viszony miatt nem tettek így az USA képviselőivel szemben – fogalmaz a Jerusalem Post.

Nir Barkat, Jeruzsálem volt polgármestere kijelentette, hajlandó találkozni a látogatókkal, de csak ha nem Izrael-ellenes propagandát folytatni és rombolni érkeznek.

Egy szerda esti riport szerint, melyet az ujkelet.live szemlézett, az izraeli nemzetbiztonsági tanács Reuven Azar helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó vezetésével a közelmúltban titkos ülést tartott a témában. A megbeszélésen Azar állítólag azt mondta, hogy nagyon nagy a valószínűsége, hogy a két muszlim képviselőnő el akar majd látogatni az al-Aksza mecsethez és a Szikladómhoz.

Az ülés résztvevői egyetértettek abban, hogy ha Omar és Tlaib úgy dönt, hogy ellátogat a Templom-hegyre, alapvető fontosságú, hogy az izraeli rendőrség ne engedje, hogy arra a Palesztin Hatóság tisztviselői kíséretében kerüljön sor, ami az amerikai törvényhozók szimbolikus támogatásást jelentené a palesztin szuverenitás mellett a szent helyen.

Ilhan Omar Szomáliából menekültként érkezett 1992-ben az Egyesült Államokba, Rashida Tlaib pedig már az Államokban született, de palesztin gyökerekkel rendelkezik.

Mindamellett, hogy Tlaib és Omar voltak az első muszlim nők, akiket beválasztottak az amerikai törvényhozásba, szintén első és második helyen szerepelnek a BDS-mozgalmat támogató törvényhozók listáján.

A Times Of Israel szerint az izraeli hatóságok még fontolgatják, hogy megakadályozzák beutazásukat.

Kapcsolódó cikk:

Az Izrael-ellenes képviselők nem léphetnek Izraelbe – Trump is üdvözölte a döntést

[popup][/popup]