Az “évszázad béketerve”: Kushner és Greenblatt megérkezett Izraelbe

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

 Donald Trump amerikai elnök veje és vezető tanácsadója, Jared Kushner valamint Jason Greenblatt közel-keleti tárgyalásokért felelős különmegbízott szerda este landolt Izraelben, hogy előkészítse a terepet az amerikai kormány izraeli-palesztin béketerve gazdasági szekciójának. A delegáció landolását követően nem sokkal az izraeli képviselők megszavazták a Knesszet feloszlatását, miután Benjamin Netanjahu miniszterelnök a határidő lejártáig nem nem tudott kormányt alakítani.

Jared Kushner, Jason Greenblatt és David Friedman nagykövet Izraelben 2018. július fotó: youtube screenshot

A Trump-kormány tavaly épp a választások miatt halasztotta el a régóta várt és nagy titok övezte béketerv bemutatását, de mivel nem alakult működőképes izraeli kormány, elképzelhető, hogy ismét új időpont után néznek.

A két küldött a tervek szerint csütörtökön találkozik Netanjahuval Jeruzsálemben.

Kushner és Greenblatt szerdán II. Abdullah jordán királlyal tárgyalt Ammanban, hogy megszerezzék támogatását az amerikai kormány jövő hónapban rendezett konferenciájához Bahreinben.

Jordánia, az USA egyik legfontosabb szövetségese, még nem nyilatkozott, hogy részt vesz-e a június 25-26-i találkozón Manamában. A palesztinok viszont már jelezték, hogy bojkottálják a csúcstalálkozót, mondván, a rendezvény erősen elfogult Izrael javára.

Kushner azt mondta, a bahreini konferencia az Izrael és a palesztinok közötti béke gazdasági alapjaira összpontosít, és nem foglalkozik olyan alapvető politikai kérdésekkel, mint a palesztin állam ügye.

Teljes cikk

Címkék:Jason Greenblatt, Kushner

[popup][/popup]