Az év végére elérheti a tízezret a Közel-Keleten harcoló európai állampolgárok száma

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az idei év végére elérheti a tízezret azoknak a száma, akik az Irakban és Szíriában tevékenykedő terrorszervezetekhez csatlakoztak Európából – jelentette ki Manuel Valls francia kormányfő vasárnap.

Manuel-Valls

Manuel Valls

“Jelenleg háromezren vannak Európából Szíriában és Irakban. A következő hónapokra vonatkozó előrejelzések szerint ez a szám nyárig elérheti az ötezret, az év végéig pedig kétségtelenül meghaladja a tízezret. Van fogalmuk arról, hogy ez mekkora fenyegetést jelent?” – mondta a miniszterelnök az I-télé francia hírtelevíziónak adott interjújában.

A tájékoztatás szerint Franciaországból eddig nagyjából 1400 ember, többségében fiatal utazott a Közel-Keletre, hogy terrorcsoportokhoz csatlakozzon. “Már közel kilencven halt meg fegyverrel a kezében, az értékeink ellen harcolva” – mondta Valls.

Az európai országok közül nem csak Franciaországot érinti ez a gond: sokan csatlakoztak iraki vagy szíriai dzsihadista szervezetekhez Belgiumból, Dániából, Hollandiából és Nagy-Britanniából is.

Több nyugati államhoz hasonlóan Franciaországban is attól tartanak, hogy a hazatérő, radikalizálódott és harcedzett fegyveresek súlyos biztonsági kockázatot jelenthetnek. “Különösen fokozott fenyegetésnek vagyunk kitéve Franciaországban, Európában és más országokban” – tette hozzá a francia kormányfő.

Néhány nappal ezelőtt bejelentették, hogy a franciaországi biztonsági készültség továbbra is a legmagasabb szintű marad a főváros környéki Ile-de France régióban és a déli Alpes-Martitime megyében.

A Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni január 7-i és a két nappal későbbi zsidó élelmiszerboltban elkövetett támadások óta 10 500 katonát rendeltek ki 830 veszélyeztetettnek számító épület védelmére Franciaországban, ezek közül 310 elsősorban zsidó kulturális vagy vallási intézmény a fővárosban és környékén.

[popup][/popup]