Az ENSZ-közgyűlés pénteken kilenc, Izraelt elmarasztaló határozatot fogadott el

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

  Az ENSZ ezen kívül nyolc másik intézkedést is elfogadott, amelyek a Kelet-Jeruzsálemben és Júdea és Szamáriában (Ciszjordánia) folytatott izraeli építkezések elítélésétől kezdve az ENSZ bizottság mandátumának megújításáig terjedtek, utóbbi “a megszállt területek palesztinjai és más arabok emberi jogait érintő izraeli gyakorlatok” kivizsgálására irányul.

Az Egyesült Államok pénteken először szavazott az ENSZ egyik évente megvitatásra kerülő határozatával szemben, amely felszólítja Izraelt, hogy vonuljon ki a Golán-fennsíkról. Az amerikai döntés drámai politikai változásra utal a területtel kapcsolatban.

UN Watch on Twitter

The resolution titled “Israeli settlements in the Occupied Palestinian Territory, including East Jerusalem, and the occupied Syrian Golan” was adopted by a vote of 153 – 5 – 10. Canada, Israel, Marshall Islands, Micronesia, and the U.S. voted ‘No’ https://t.co/REumYgyRuF

Az Egyesült Államok példátlan lépése ellenére az állásfoglalás 151 igen, 2 nem (Izrael és az Egyesült Államok) és 14 tartózkodással átment, és ez csak egyike a kilenc Izrael-ellenes határozatnak, melyet a szervezet egy napon belül elfogadott.

Az ENSZ izraeli nagykövete, Danny Danon megköszönte az Egyesült Államoknak a támogatást, és azt mondta: “Az ENSZ-nek a szíriai polgárháborúval kéne foglalkoznia, nem értelmetlen döntésekkel, amelyek nem fogják befolyásolni az izraeli szuverenitást a Golán-fennsíkon. Ma világosan elmondtuk, itt az ideje, hogy a világ észrevegye, nem vonulunk ki. Köszönjük az Egyesült Államoknak, hogy mellénk állt a szavazáson.”

A vita során a szír nagykövet megfogadta, hogy Damaszkusz béke vagy háború útján, de visszaszerzi a területet.

A távozóban lévő amerikai ENSZ-nagykövet, Nikki Haley már a szavazás előtt jelezte, hogy ellenzi a határozatot, mely “nyíltan elfogult Izraellel szemben.” Az USA általában tartózkodni szokott.

A nem kötelező erejű határozat, amelyet az ENSZ Közgyűlés bizottsága minden évben megszavaztat, kifogásolja az Izrael által hozott “határozat jogellenességét”, hogy “törvényeit, joghatóságát és közigazgatását kivetette a megszállt szíriai golánra,” mely a nemzetközi jog szerint illegális.

Izrael az 1967-es hatnapos háború során szerezte meg a Golán-fennsíkot, és az 1980-as évek elején csatolta a területet az országhoz. Azonban az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség ezt nem hajlandó elismerni, és hivatalosan izraeli megszállás alatti szíriai területként tekint rá.

Haley azonban pénteken azt mondta, hogy “az atrocitások, amelyeket a szíriai rezsim továbbra is folytat azt bizonyítják, hogy nem képesek irányítani senkit”.

ujkelet.live

Címkék:ENSZ, Izrael ellenes határozatok

[popup][/popup]