Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 7 Izraelt elmarasztaló jelentést tárgyalt

Írta: avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

tüntetések a gázai határnál 2018. május 14. Fotó: AFP/Mahmud Hams

Hétfőn az Emberi Jogi Tanács 7 Izraelt kritizáló jelentést – köztük egy 252 oldalasat a “Visszatérés Menete” tüntetések során elkövetett állítólagos emberiség elleni bűncselekményekről – tárgyalt egyetlen állandó napirendi pontja részeként, melynek célja egyetlen ország, Izrael elmarasztalása.

A tanács zsidó állammal szembeni megszállottsága ellen tüntetve, két tucat európai szervezet csatlakozott a UN Watch gyűléséhez a tanács épületénél.

„Az ENSZ a zsidó nemzettel szembeni könyörtelen elfogultságával és démonizálásával elhagyja az egyetemesség és egyenlőség alapelveit,” mondta Hillel Neuer a UN Watch vezetője. „Itt az ideje, hogy az ENSZ tartsa magát az ENSZ Alapokmányához, mely egyenlő jogokat ígér minden nemzet, nagy és kicsi számára.”

„Izraelnek nincs szüksége nemzetközi erőkre, hogy megvédje. Egy dologot azonban elvár a nemzetközi közösségtől: az igazságot,” mondta Dore Gold az izraeli külügy ex-diplomatája. „Ma ezt kéri Izrael. De amikor az ENSZ-ről van szó, rendkívül nehéz kideríteni az igazságot.”

Az Emberi Jogi Tanács hétfőn tartott 40. ülése elején az úgynevezett Megszállt Palesztin Területeken Folytatott Tiltakozásokkal Foglalkozó Vizsgálóbizottság 252 oldalas jelentést nyújtott be arról, hogy Izrael „emberiség elleni bűncselekményeket” követhetett el az úgynevezett “Visszatérés Menete” tüntetéseken részt vevő palesztinok ellen bevetett éles lőszer használatával.

Michelle Bachelet, chilei főbiztos felhatalmazást kapott arra, hogy az állítólagos bűnösök adatbázisát hozzáférhetővé tegye a Nemzetközi Büntetőbíróság és más „hiteles vizsgálatot végző nemzeti hatóság számára, az ezzel kapcsolatban elkövetett bűncselekmények és egyéb súlyos jogsértések elszámoltathatóságának biztosítása céljából.”

„Ebben a dossziéban Izrael azon releváns katonai és polgári intézményekre való hivatkozások szerepelnek, amelyek elsődlegesen felelősek a biztonsági erők magatartásáért és a halálos erő alkalmazásáért a [tüntetéseken] részt vevő palesztinok ellen,” olvasható a jelentésben, magát az adatbázist nem hozták nyilvánosságra.

„Felelősség terheli azokat is, akik nem teljesítik a nemzetközi normáknak megfelelő vizsgálatok lefolytatását a [nemzetközi jog] megsértésével járó halálesetek és sérülések ügyében a jelentésben foglaltak szerint. Amint már említettük, az egyének, akik közvetlenül elkövetették a jogsértéseket, vagy akik segítettek vagy elrendelték azok végrehajtását, szintén felelősek.”

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által indított nyomozás a zavargások kezdetétől 2018. március 30-tól december 31-ig vizsgálta az esetleges jogsértéseket, ami 183 palesztin arab, köztük 32 gyerek halálához vezetett.

„Több mint 6000 fegyvertelen tüntetőt lőttek meg izraeli mesterlövészek hétről hétre a tüntetések helyszínein,” állítja a riport.

illusztráció: izraeli mesterlövészek a gázai határnál 2018. március 30. fotó: Izraeli Védelmi Erők

Szándékos megölése az olyan civileknek, akik nem „vettek részt közvetlenül az ellenségeskedésben” háborús bűncselekmény, hangsúlyozza a jelentés. „A Bizottság megalapozottan feltételezi, hogy az izraeli biztonsági erők egyéni tagjai a tüntetésekre adott válaszuk során olyan civileket öltek meg és sebesítettek meg súlyosan, akik sem közvetlenül nem vettek részt az ellenségeskedésben, sem közvetlen fenyegetést nem jelentettek.”

Izrael rendelkezésére állnak „kevésbé halálos alternatívák”, folytatta a dokumentum, megjegyezve, hogy az éles lőszerek használata a tiltakozók ellen aránytalan és jogellenes volt. A jelentés ugyanakkor megjegyzi, hogy a biztottság előtt nem ismert az izraeli hadsereg művelet-végrehajtási szabályzata.

a határkerítés mellett talált bomba 2018. szeptember 13. Fotó: Izraeli Védelmi Erők

A vizsgálóbizottság szerint a meggyilkoltak közül kevesebb mint 30 „volt tagja valamely palesztin szervezett fegyveres csoportnak”, hozzátéve, hogy az izraeli csapatok éles lőszer használatát csak nagyon kevés esetben találták indokoltnak.

„A Bizottság megalapozottan feltételezi, hogy az izraeli mesterlövészek azzal a tudattal lőttek újságírókra, egészségügyi dolgozókra, gyermekekre és fogyatékossággal élő személyekre, hogy kilétük egyértelmű volt számukra.”

A Hamász korábban maga is elismerte, hogy a halottak közül több tucat a terrorszervezetéhez tartozott.

palesztin tüntetők a gázai határnál 2018. április 13. Fotó: AFP / MOHAMMED ABED

A jelentés azzal vádolta Izraelt, hogy „következetesen elmulasztotta a parancsnokok és katonák palesztinokkal szemben elkövetett bűncselekményeinek és jogsértéseinek tényleges kivizsgálását és bíróság elé állításukat.” Bár elismerte, hogy a hadsereg több belső vizsgálatot indított néhány ügyben, kétségbe vonta a kormány hajlandóságát, hogy ténylegesen górcső alá venné irányelveit és akcióit.

„Izrael feljegyzései a gázai és a ciszjordániai palesztinok haláleseteinek kivizsgálásáról katasztrofális” – állította a jelentés.

A vizsgálati bizottság továbbá úgy vélte, hogy a Hamász „ösztönözte vagy védte a tüntetők lángoló sárkányok és léggömbök használatát, félelmet és jelentős anyagi károkat okozva Izrael déli részén”, és a csoport nem tudta megfékezni ezen „válogatás nélküli eszközök” használatát.

A bizottság 325 interjút készített az áldozatokkal, tanúkkal és más forrásokkal, miközben több mint 8000 dokumentumot vizsgált meg. A jelentés megjegyzi, hogy Izrael nem működött együtt a nyomozókkal.

„A vizsgálat során a Bizottság súlyos emberi jogi kihágásokat talált, amelyek emberiség elleni bűncselekményeket jelenthetnek.” A testület azt mondta, hogy felhatalmazást kapott arra, hogy „azonosítsa azokat, akik felelősek” az Izrael által elkövetett állítólagos jogsértésekért.

„Ennek eleget téve a releváns információk egy bizalmas fájlba kerültek, benyújtva az Egyesült Nemzetek Emberi Jogi Főbiztosának.”

Izrael már két hete is elutasította az ENSZ-vizsgálatról kiadott összegzést, „ellenségesnek, csalárdnak és elfogultnak” nevezve.

„Izrael teljes egészében elutasítja a jelentést,” – nyilatkozta két hete Jiszráel Katz megbízott külügyminiszter. „Egyetlen intézmény sem tagadhatja meg Izrael önvédelemhez való jogát, és kötelességét, hogy megvédje lakosait és határait az erőszakos támadásoktól.”

„Izrael teljes mértékben elutasítja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának jelentését. A tanács új rekordot ért el a képmutatás és hazugság terén, megszállot gyűlöletével Izrael, az a Közel-Kelet egyetlen demokráciája ellen,” reagált Benjamin Netanjahu miniszterelnök „A Hamász lő ki rakétákat izraeli civilekre, dob bombákat, és végez terrorista tevékenységeket a kerítésnél az erőszakos tüntetések során,” – tette hozzá.

Izrael többször hangsúlyozta, hogy a tiltakozásokat a Hamász vezeti – egy iszlamista terrorista csoport, mely nyíltan Izrael elpusztítására törekszik -, támadásai és a határkerítés megsértésére irányuló akciói leplezésére. A tüntetések során megöltek közül néhányan robbanóanyagot próbáltak elhelyezni a határkerítésnél vagy katonákra lőttek.

A Legfelsőbb Bíróság tavaly májusban egyhangúlag elutasította két emberi jogi csoport petícióját az izraeli hadsereg művelet-végrehajtási szabályai ellen, amelyek lehetővé teszik az éles lőszer használatát az izraeli-gázai határ mentén zajló összecsapások során.

A petíció benyújtói arra kérték a bíróságot, hogy adjon ki egy rendeletet, amely megtiltja a hadseregnek, hogy éles lőszert használjon az olyan tüntetők ellen, akik nem jelentenek közvetlen veszélyt a katonák életére.

Esther Hayut, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Hanan Melcer a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese és Neal Hendel bíró úgy határozott, hogy a Hamász és más terrorista szervezetek óriási kihívást jelentenek a biztonsági erők számára, mivel terroristáik szándékosan civilek – köztük nők és gyermekek közé – vegyülnek, ezzel megnehezítve a hadsereg dolgát.

A meghallgatás előtt Michael Sfard emberi jogi ügyvéd azt mondta, hogy az izraeli hadsereg művelet-végrehajtási szabályai nem felelnek meg a nemzetközi normáknak, és a fegyveres konfliktusok törvényei ebben az esetben nem alkalmazhatók. “Halálos erő alkalmazása a fegyvertelen civilek ellen, akik nem jelentenek veszélyt, illegális,” – mondta. “Ez az ügy lényege.”

Izrael álláspontja szerint a Hamász által ösztönzött zavargások nem tekinthetők egyszerű civil tüntetéseknek.

Az izraeli hadsereg azzal érvelt, hogy a tiltakozások egy régóta futó fegyveres konfliktus kontextusában zajlanak a Hamász terrorszervezettel, és a tüzelésre vonatkozó szabályok a fegyveres konfliktus szabályainak hatálya alá tartoznak.

A Hamász terrorista szervezet két hete Izrael felelősségre vonására szólított a gázai zavargásokon alkalmazott intézkedései miatt.

„A jelentés minden kétséget kizáróan jelzi, hogy az izraeli megszállás egyértelmű háborús bűncselekményeket követett el a palesztinok ellen, akik békésen tiltakoztak, hogy követeljék a visszatéréshez való a jogukat, és megszüntessék a blokádot,” nyilatkozta Basszem Naim Hamász tisztviselő az AFP-nek.

Naim felszólította „a nemzetközi közösséget, hogy számoltassa el az izraeli megszállást a palesztinok ellen folytatott háborús bűncselekményekért.”

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász is üdvözölte a vizsgálat eredményeit az AFP szerint.

Teljes cikk

[popup][/popup]