Az EMIH neve mostantól: “EMIH – Magyar Zsidók Szövetsége”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) rendkívüli közgyűlést tartott december 19-én, csütörtökön az Óbudai Zsinagógában. 

A kép nem a december 19-i közgyűlésen készült (forrás: zsido.com)

Az eseményről – melyet nem hirdettek meg előre nyilvánosan -, a szervezet honlapja, a zsido.com tudósít rövid hírben. A sajtó képviselői, úgy tűnik – a szervezet saját tudósítóján kívül -, szintén nem voltak hivatalosak a közgyűlésre, melyen az alábbiakról esett szó:

A közgyűlés apropóját az EMIH és a Kormány között 2019. november 18-án aláírt átfogó megállapodás közgyűlési támogatása adta, valamint döntés született az EMIH rövid nevének kiegészítéséről.”

“Dr. Bodó Kristóf, a Hitközség jogásza ismertette az aláírt átfogó megállapodást, amely a kölcsönös kötelezettség-vállalásokról rendelkezik és csakis a felek közös megegyezésével bontható fel vagy módosítható.

A megállapodás napirendi pontja után Köves Slomó rabbi státuszjelentést adott a Sorsok Háza fejlesztési programjának jelen állásáról külön megköszönve Surányi András túlélők körében végzett munkáját. A neves filmrendező már több mint 80 túlélővel készített életút interjút a kiállításhoz.  A vezető rabbi pár szóban összefoglalta a napokban napvilágot látott józsefvárosi Zsidó Színház programját és felkérte Kőszeghy Flóra építésztervezőt, hogy ismertesse a tervezett színház építészeti terveit.

A Közgyűlés utolsó pontja az EMIH székhelyváltozását (Pestről Óbudára) és névváltoztatását tartalmazó alapszabály módosításról szólt. A vezető rabbi ismertette a névváltoztatás előzményeit: tekintettel arra, hogy az EMIH az elmúlt években – a szakrális hitéleten túlmutatva – egyre több területen képviseli az autentikus zsidóság értékeit, fontos hogy ez a szervezet nevében is megjelenjen. Az EMIH rövid neve a „Magyar Zsidók Szövetsége” névvel egészüljön ki – javasolta a rabbi, amit kisebb vita után a Közgyűlés egyszerű többséggel el is fogadott.”

*

Mint ismeretes, a közgyűlés előtt néhány nappal került nyilvánosságra a botrányt kavaró hír, hogy az EMIH 1.8 milliárd forintot kapott az “Előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása” jogcím alatt, hogy a Baross utca 61. alatt a hitközség tulajdonában álló józsefvárosi volt pártszékházban “színházat és kulturális központot hozzon létre” – legalábbis ahogy a szervezet közleménye indokolja az alternatív színházak forrásmegvonása idején különösen szemet szúró támogatást.

Címkék:EMIH, Köves Slomó, Magyar Zsidók Szövetsége

[popup][/popup]