1.8 milliárd előadó-művészeti támogatás az EMIH-nek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az EMIH az összeget az “Előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása” jogcímen kapta.

A képen Semjén Zsolt, Szalai Kálmán (a TEV vezetője) és Köves Slomó (Kovács Attila / MTI)

Az Index.hu közöl terjedelmes összeállítást a kulturális taót helyettesítő támogatások odaítéléséről. Olvasóinkat minden bizonnyal az hozza lázba leginkább, hogy az Előadó-művészeti szervetek többlettámogatása (EMT-19) nevű, 15-ös sorszámot viselő listán a legnagyobb kedvezményezett az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, amely 1 819 735 825 (igen, több mint egymilliárd-nyolcszázmillió) forintos támogatást kapott.

Mint az Index írja:  „összehasonlításul: ez csaknem kétszerese az összes magyar független színház éves működési támogatása eddigi összegének”.

A támogatási listák egyébként is hemzsegnek az érdekesnél érdekesebb adatoktól: komoly összegekhez jutottak tűzoltó egyletek, kereskedelmi cégek, be sem jegyzett társulások. A 15-ös listán a második legnagyobb összeget, egymilliárd forintot egy olyan nonprofit kft kapta, amely még be sincs jegyezve.

Érdemes az Index cikkét alaposan áttanulmányozni: Mikszáth Kálmán szatírái elbújhatnak mellette.

Feszült érdeklődéssel várjuk az EMIH által gründolt vonósnégyeseket, színházi bemutatókát, operákat, táncjátékokat, szavalóesteket, fesztiválokat, kántorkoncerteket és a többi színvonalas programot.

Várhatjuk az EMIH sikeres pályázatait a Budapest-Moszkva vasútvonal felújítására és a budapesti lovaspóló világbajnokság megrendezésére.

Csak annyit jegyeznénk meg, hogy mindazok, akik mostantól nem tudnak majd egyik vagy másik független színház előadására elmenni, nem biztos, hogy helyette az EMIH zsinagógáiba akarnak járni péntek este.

*

Frissítés: Az EMIH honlapján hirtelen közzétett információk szerint a közel kétmilliárd forintos kulturális támogatást a hitközség tulajdonában álló józsefvárosi volt pártszékházban megvalósítandó színház és kulturális központ megvalósítására fordítja.

“A megítélt összegből” – írják – “végre felújításra kerülhet a Baross utca 61 alatt található közel 4000 nm-es épület, amelyben egy komplex kulturális, és idővel talán ehhez kapcsolódó oktatási intézmény jöhet létre. A megújítás során az épületben megnyílik egy több, mint 200 fő befogadására alkalmas korszerű színházterem, kisebb előadóterek és művészeti galéria, A hitközség egy mindenki számára elérhető, minden felekezet számára nyitott, a zsidó kulturális gyökereket ápoló, de alapvetően színházszakmai alapon működő teátrumot szeretne életre kelteni, amely nem pusztán a sokszor belterjes, vallási kötődéssel rendelkező közönség, de a laikus, vagy egyenesen a vallási tartalommal távolságtartó közönség számára egyaránt, a budapesti kulturális piacon unikális komplex kulturális élményt képes nyújtani (…) sokműfajú előadóművészeti központ kereteit tervezi a Milton Házban kialakítani, amely a társadalom valamennyi rétege számára kínálhat releváns, megismerésre és feldolgozásra érdemes művészi élményt, kulturális tartalmat. A tervezett teátrum értékhordozó, értékbemutató és természetesen értékteremtő színház kíván lenni.”

Címkék:Előadó-művészeti szervetek többlettámogatása

[popup][/popup]