Az EMIH és a Mazsök nem egyeztetett a Mazsihisszel, külön javaslatot tettek a kormánynak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nem voltak jelen a Mazsihisz kezdeményezte egyeztetésen, külön küldte el javaslatatait Lázár Jánosnak az EMIH és a Mazsök.

Mint ismeretes, a Mazsihisz és tucatnyi zsidó szervezet egyeztetett és elküldte javaslatait a kormánynak a legközelebbi Zsidó Közösségi Kerekasztalt előkészítendő. Az EMIH és a Mazsök nem voltak jelen a megbeszélésen.

Köves Slomó

A Magyar Nemzetnek Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija elmondta, javaslataikat korábban megtették azokon az egyeztetéseken, amelyeket a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) elnöke, Szabó György vezetett. – Tudomásom szerint más közösségek és szervezetek javaslataival együtt ezek már a Miniszterelnökséget vezető miniszter asztalán vannak – fogalmazott.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter – a holokauszt-emlékév kapcsán a kormány és a zsidó szervezetek közötti vita tisztázása céljából – a közelmúltban jelentette be, hogy szeptemberre összehívja a Zsidó Közösségi Kerekasztalt.

A Magyar Nemzet kérdésére, hogy az EMIH miért nem volt ott a múlt heti találkozón, Köves Slomó kifejtette, nem látták értelmét annak, hogy részt vegyenek a Mazsihisz belső „előegyeztetésén”. Mint mondta, úgy tudja, azon az ortodox hitközség, több vidéki közösség, a túlélőket képviselő szervezetek, és sokan mások sem vettek részt.

“Helytelennek tartom, hogy a Mazsihisz elnökének részéről a „zsidó összefogás és egyeztetés” ügye mindig a Mazsihisz és a kormány között folytatott, legitimációs adok-kapok örvén kerül elő” – hangsúlyozta Köves, aki szerint a zsidó közösség ügyeiről, a hitélet és az oktatás égető kérdéseiről, a többségi társadalommal folytatott kommunikációról valóban beszélni kell. “E kérdésekről mindig szívesen egyeztetünk, de saját jogon, s nem post facto, vagyis az aktuális bojkottokról szóló, kormánnyal folytatott levelezés két fordulója között”.

A Mazsök kuratóriumi elnöke a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: „a magyar zsidóság ügyeit, amennyiben ez nem élet-halál kérdés, sokakkal ellentétben nem kívánjuk az országos sajtó hasábjain kitárgyalni”.

[popup][/popup]