Az eltemetett Budavári középkori nagyzsinagóga

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Konferencia és kiállítás 2015. szeptember 18-án

Meghivo_konf_20150918-page-001A budavári Táncsics börtön közvetlen szomszédságában fekszik a magyar kultúrtörténet és egész Európa unikális kincse: a középkori Budavári nagyzsinagóga, melyet a vár 60-as évekbeli felújításakor feltártak, majd forráshiány miatt vissza is temettek. Az akkori kutatók a jövő generáció nagyvonalúságában bíztak.

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében a fővárosi Fiumei Úti Sírkert – Kegyeleti Múzeumban kerül megrendezésre 2015. szeptember 18-án Az eltemetett Budavári középkori nagyzsinagóga című kiállítás és konferencia, amely kora egyik legnagyobb európai zsinagógájának múltjával és jelenével foglalkozik.

A kormány több zsidó emlék felújítását is támogatja (pl. szabadkai és szegedi zsinagóga), a Budai nagyzsinagóga feltárásának terve azonban még a Vár rekonstrukcióját célzó Haussmann tervbe sem került be, miközben az építmény egyidős a terv szerint feltárásra kerülő középkori királyi palotával. A források és feltárás minimális kiterjesztésével látogathatóvá és hazánk egyik nemzetközileg is páratlan büszkeségévé válhatna e csodálatos történetű épület.

Több szervezet dolgozik azon, hogy ez az egyedülálló méretű és állapotú emlék ismét a felszínre kerülhessen. A civil próbálkozások ellenére eddig sajnos nem sikerült láthatóvá tenni a zsinagógát. Az utóbbi hónapokban formálódik egy összefogás a Budai nagyzsinagóga feltárásáért, ennek egyik, kezdeti eredménye ez a szeptemberi konferencia és a kiállítás.

A program szervezői a Budai Polgárok Társasága, a Gláser Jakab Emlékalapítvány (GJEA), a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME), a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) és a Fiumei Úti Sírkert és Kegyeleti Múzeum.

A civil szervezetek mellett több magánszemély, szakértők és tudósok is foglalkoznak az épület ügyével, néhányan közülük a konferencia előadói lesznek.

Időpont: 2015. szeptember 18. (péntek) 11.00 óra

Helyszín: Fiumei úti Sírkert, Kegyeleti Múzeum – Hintó terem (1086 Budapest, Fiumei út 16.)

Meghivo_konf_20150918-page-002

 

Konferencián való részvételi szándék jelzése: Kegyeleti Múzeum – 06 1 323 5239; e-mail: [email protected]

 

A témával a Szombat szeptemberi lapszáma is foglalkozik.

[popup][/popup]