Az Egyesült Államok és a Palesztin Hatóság között nem szakadt meg a diplomáciai kapcsolat

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A londoni székhelyű arab Al-Hayat napilap szombati állítása szerint a Palesztin Hatóság kapcsolatban maradt bizonyos szinten a Trump-kormánnyal annak ellenére, hogy megfogadta, hogy megszüntet minden kommunikációt az amerikai vezetéssel, miután Donald Trump elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

 

 

Palesztin tisztviselőkre hivatkozva az újság azt írta, bár Trump békeügyi megbízottjait elutasították, a két fél közötti diplomáciai csatornák nyitva maradtak.

A jelentés szerint felkértek egy amerikai tisztviselőt a Palesztin Központi Tanács csúcstalálkozójának megnyitására, amire vasárnap kerül sor Rámalláhban. Ezen a találkozón fogják megvitatni a palesztin vezetők Trump Jeruzsálemmel kapcsolatos bejelentésére adott válaszukat.

Trump december 6-i bejelentése, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként feldühítette a palesztin vezetést, akik Kelet-Jeruzsálemet tekintik jövőbeli államuk fővárosának, amit az amerikai közvetítésű tárgyalásokon keresztül kívántak elérni.

Trump beszédében hangsúlyozta, hogy döntése csak a valóság elismerése, ugyanakkor ez nem befolyásolja a végleges jogállással kapcsolatos kérdéseket.

A nyilatkozat hatására a Palesztin Hatóság elnöke, Abbász megszakított minden kapcsolatot a Trump-kormánnyal, és nem volt hajlandó találkozni a békefolyamatokkal kapcsolatban az amerikai tisztviselőkkel, és valószínűleg Mike Pence alelnökkel sem fog, aki január 22-23-án Izraelbe látogat.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]