Az askenázi főrabbi a tervezett reformok elleni tiltakozásul leállítja a zsidó vallásra való áttéréseket

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

David Lau izraeli askenázi főrabbi kedden közölte Naftali Bennett miniszterelnökkel, hogy nem hagy jóvá semmilyen jövőbeli zsidóságra való áttérést mindaddig, amíg a kormány kitart a folyamat megkönnyítésére és a főrabbinátus ellenőrzésének hígítására irányuló terv mellett.

David Lau askenázi főrabbi forrás: Youtube képernyő fotó

Lau és a szefárd főrabbi Jichák Joszef keményen bírálta Matan Kahana vallásügyi miniszter (Jamina) javasolt reformjait, amelyek megszüntetnék a kasrut tanúsítvány és a betérések feletti kizárólagos monopóliumukat – ismerteti a fejleményeket az ujkelet.live.

Kahana betérési terve értelmében az önkormányzati rabbik felhatalmazást kapnak arra, hogy betéréseket hajtsanak végre, amelyeket az ortodox zsidó törvények betartása mellett bizonyos esetekben valószínűleg elnézőbben folytatnának le, mint a rabbinátus.

Lau kedden fogalmazta meg fenyegetését Naftali Bennett miniszterelnöknek, reagálva Kahana közelmúltbeli bejelentésére, miszerint le kívánja váltani Mose Weller rabbit, a főrabbinátus betérési hatóságának vezetőjét. Kahana közölte, hogy tekintettel a főrabbik betérési reformmal szembeni ellenállására, nem tartja megfelelőnek a vezető funkcionáriust a tervezett változtatások végrehajtására.

A főrabbi figyelmeztetett, hogy Weller elbocsátása esetén a továbbiakban nem ír alá betérési tanúsítványt, és azt állította, hogy Weller eltávolítása „súlyosan rontaná a betérési rendszer működését”, és megszakadna „a betérési rendszer és a főrabbinátus közötti kapcsolat”. Ez – mondta – „a betérési rendszerben végzett tevékenységekért járó halachikus felelősség megszakítását és megszüntetését eredményezné”.

Bennettnek írt levelében Lau kijelentette, hogy a „veszélyes” terv elfogadása „jelentős szakadást okozna Izrael népében, amelyet nem lehet majd elsimítani”, és „veszélybe sodorná egy népként való létünket Izrael földjén.”

Lau levelére válaszolva az askenázi Jahadut Hatora párt elnöke, Mose Gafni kijelentette, hogy „a zsidó nép Lau főrabbi mellett áll a bejelentés tekintetében, miszerint nem fogja aláírni a betérési igazolásokat, ha [a kormány] előmozdítja az álbetérési terveit, és elbocsátja a betérési rendszer vezetőjét.”

Kahana, aki ortodox, szintén válaszolt Lau levelére, Twitteren azt írta, hogy Lau döntése, miszerint csak azért hagyja abba a betérítést Izraelben, mert nem hosszabbítják meg egy hivatalnok hivatali idejét, „árt az Etiópiából érkező bevándorlóknak, a betérni vágyó katonáknak és még ezreket.”

,,A lehető legszélesebb körű megállapodás elérése érdekében a kormány és a koalíció jelenleg egy olyan betérési törvényt szorgalmaz, amely lehetővé teszi az izraeliek számára, hogy a zsidó törvények szerint térjenek át” – írta Kahana. „Felszólítom a főrabbit, hogy álljon el azon szándékától, hogy leállítja a betéréseket Izraelben, és folytassa a vitát annak érdekében, hogy megállapodás szülessen az állami- és a halacha szerinti betérés mellett.”

Bennett kabinetjének egyik tagja Lau főrabbi posztjáról való eltávolítására szólított fel.

Címkék:betérés, David Lau, Izrael, Naftali Benett

[popup][/popup]