Az antiszemitizmus ellen

Írta: Ilan Mor, Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

Május 12. és 14. között több mint ötvenegy ország nyolcszáznál is több küldötte utazik Jeruzsálembe, hogy részt vegyenek az ötödik Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Globális Fórumán (Global Forum for Combating Anti-Semitism – GFCA). A résztvevők között jelen lesz egy magas szintű magyar delegáció is. Ez a kétévente megtartott rendezvény a világszintű antiszemitizmus mértékének felmérésére, valamint a hatékony társadalmi és kormányzati ellenlépések kidolgozására szolgáló találkozók legfontosabbika.

Ilan Mor

Ilan Mor

A GFCA közszereplők, politikai, civil és egyházi vezetők, újságírók, diplomaták, oktatók és elhivatott polgárok tevékeny közössége, akik a toleranciáért, valamint az antiszemitizmus és más, faji vagy etnikai alapú gyűlölet legyőzéséért dolgoznak. Azon a héten, amikor Európa a második világháború lezárásának hetvenedik évfordulóját ünnepli, a világ minden tájáról érkező küldöttségek együtt fogják megtárgyalni az e kontinensen és a világ más tájain élő zsidó közösségekre leselkedő veszély kérdését.

Bár azt reméltük, hogy az efféle fenyegetések a múlt emlékei maradnak, sajnos nemrég ismét felbukkantak. A résztvevők arra is választ keresnek, hogy hogyan felejthették el ennyien a hetven éve tett fogadalmat, miszerint „ilyen többé nem történhet”. Az elmúlt években a zsidó közösségeket, intézményeket, egyéneket, iskolákat és zsinagógákat érő erőszakos támadások száma jelentősen megnőtt mind Európában, mind a világ többi táján. A zsidóság visszataszító gyűlöletbeszéd és tettlegesség célpontjává vált, zsinagógáit és temetőit pedig gyakran megszentségtelenítik.

2014-ben több évtizede nem látott léptékű, antiszemita felhangokkal átitatott tüntetéssorozatok söpörtek végig több európai fővároson is. Napjainkban a zsidók sok közösségben nem vállalhatják nyilvánosan identitásukat anélkül, hogy kockára tennék a személyes biztonságukat. Mindeközben Európa egyes részein a zsidóság vallási szokásait érik támadások a jogalkotás oldaláról. Az uniós állampolgársággal rendelkező, dzsihadista terroristák visszatérése jelentős fenyegetést jelent, elsősorban a zsidó közösségekre nézve. A legszörnyűbb, hogy a közelmúltban több halálos terrortámadást is elkövettek zsidók ellen Párizsban, Brüsszelben és Koppenhágában.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]