Az amerikai kormány nem szeretne Hóman-szobrot

Írta: Kósa András, vs.hu - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Amerikai kormányzati szereplők és több magas rangú diplomata is részt vett azon a konferencián, amelyet Hóman Bálint politikai tevékenységéről és antiszemitizmusáról szervezett a Political Capital. Robert Berschinski amerikai helyettes államtitkár kijelentette, szeretnék, ha a politikus-történésznek nem lenne szobra, és biztosak abban, hogy a magyar kormány meg tudja akadályozni a felállítását.

Hóman Bálint„Végtelen történetnek” nevezte az antiszemita megnyilvánulások körüli botrányokat és vitákat Ilan Mor izraeli nagykövet a Political Capital Hóman Bálintról tartott konferenciáján – még akkor, amikor nem értesülhetett a Hóman Bálint Alapítvány bejelentéséről, hogy a fehérvári önkormányzat figyelmeztetése ellenére sem áll el az emlékmű felállításának szándékától.

A diplomata szerint nemcsak a Hóman Bálint szobra körül kirobbant vita, de például a párizsi merényletek után zsidózó szentgotthárdi polgármester megnyilvánulása is azt jelenti, hogy ezek a jelenségek időről időre megjelennek Magyarországon.

“Ez így volt akkor is, mielőtt Magyarországra érkeztem, és valószínűleg azután is folytatódni fog, hogy elhagytam az országot” – mondta Mor, akinek mandátuma jövőre jár le, hozzátéve, nem maradnak csöndben egyetlen ilyen esetben sem.

„Ma az Atlanti-óceán mindkét oldalán nagyon súlyos kérdésekkel kell szembenézni, mint a terrorizmus, migráció, a szélsőséges eszmék megjelenése. Ebben a helyzetben sajnos olyan retorika újjáéledését tapasztalhatjuk, amely egyszer már súlyos tragédiát okozott” – kezdte nyitóbeszédét Robert Berschinski. A helyettes államtitkár szerint Amerika sem mentes ezektől, ott is vannak politikusok, akik rövid távú politikai célok érdekében populista, veszélyes szólamokat hangoztatnak.

“Amikor politikusok egész embercsoportokat – legyenek azok romák, muszlimok, bevándorlók – »másoknak« definiálnak és megbélyegeznek, az nagyon veszélyes. A szavak és a történelmi emlékek is számítanak, ezért vagyunk most itt”– mondta Berschinski.

A helyettes államtitkár ezek után felidézte, hogy Hóman Bálint a magyar parlament tagja, minisztere volt akkor, amikor elfogadták azokat a törvényeket, amelyek a magyar zsidók deportálásához vezettek, és az utolsó pillanatig kitartott a náci rezsim ellen. „Hóman egyértelműen antiszemita politikai szereplő volt” – mondta, ennek ellenére vannak, akik „szeretnék tisztára mosni a múltját, amit meg kell akadályozni”. „Az természetesen a magyar, a székesfehérvári polgárok dolga, hogy eldöntsék: látni akarják- e ezt a szobrot. De jogunk és kötelességünk, hogy feltegyük a kérdést a magyar kormánynak: támogat-e egy ilyen lépést, emléket akar-e állítani egy ilyen embernek” – mondta Robert Berschinski.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]