Az államügyész szerint Netanjahu nem fogadhat el 10 millió sékelt jogi költségei finanszírozásához

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Igazságügyi Minisztérium által kedden közzétett jogi véleményében Avichai Mandelblit főügyész ellenezte Benjamin Netanjahu miniszterelnök azon kérését, hogy elfogadhasson 10 millió sékelt (920 millió Ft) Spencer Partrich amerikai üzletembertől.

Netanjahu a bíróságon (forrás: Government Press Office)

Mandelblit három korrupciós vádemelést nyújtott be Netanjahu ellen. A miniszterelnök az Állami Ellenőrző Hivatal engedélyező bizottságát arra kérte, hogy engedélyezzék számára a pénzeszközök elfogadását, amik segítenék fedezni a védelem jogi költségeit.

A múlt hónapban tartott ülés után a testület kikérte a főügyész álláspontját is, mivel Partrich a Netanjahu elleni egyik ügy tanúja.

Mandelblit jogi véleménye szerint minden ajándék, amit a miniszterelnök kap, azt mint köztisztviselők kapja, és ezért tilos.

Vannak kivételek – írta -, amelyek a köztisztviselő és a pártfogó közötti kapcsolattól vagy az ajándék jellegétől függnek, bár Mandelblit hozzáteszi, hogy ebben az esetben nem erről van szó.

Mandelblit és Matanjahu Englman állami számvevő 2019. szeptemberében engedélyezte Netanjahunak, hogy 2 millió sékel kölcsönt kapjon Partridge-től, ám kedden Mandelblit azzal érvelt, hogy a 10 millió sékel adomány nem ugyanaz, mint a 2 millió sékel összegű kölcsön.

Mandelblit szerint ez elsősorban az összeg nagysága és a Netanjahu és Partridge közötti hosszú távú politikai-üzleti kapcsolatok miatt nem engedélyezett.

Februárban az engedélyekkel foglalkozó bizottság tájékoztatta Netanjahut, hogy újra meg fogja vizsgálni a döntést, amelyben megtagadta számára a pénz elfogadását. A bejelentés Netanjahu a bizottsághoz intézett negyedik kérésének eredménye volt, mely arra irányult, hogy elfogadhassa Partrich segítségét a jogi költségek megtérítéséhez.

Mandelblit határozatát Netanjahuhoz közeli források képmutatásnak nevezték.

„A főügyész összeférhetetlensége égbe kiálltó”, olvasható a héber nyelvű médiának küldött és a miniszterelnököt támogató nyilatkozatban.

„Egyik kezével hamis vádakkal áll elő a miniszterelnök ellen, a másikkal mindent megtesz annak érdekében, hogy szabotálja a miniszterelnök képességét, hogy megvédje magát.”

Teljes cikk

Címkék:adomány, Benjamin Netanjáhu, bíróság, főügyész

[popup][/popup]