Az AfD tagjai ingyen nézhetik meg a Schindler listáját

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy németországi mozi ajánlotta fel a jegyeket az Alternatíva Németországért (AfD) párt számára pedagógiai céllal. 
A hachenburgi Cinexx mozi nyilván nem véletlenül választotta Steven Spielberg 1993-ban bemutatott, Oscar-díjat nyert alkotását, melyet a nemzetközi holokauszt emléknapon, január 27-én tűznek műsorra. A jegyért 7 eurót kérnek, ám ha valaki igazoltan az AfD tagja, akkor nem kell fizetnie.

A párt felháborodásának adott hangot, és visszautasította az akció burkolt üzenetét, pedig az AfD már többször magyarázkodott egyes képviselői kijelentései miatt. Björn Höcke 2017 februárjában keltett botrányt, amikor arról beszélt, hogy elég volt abból, hogy Németország folyamatosan felelősséget vállaljon és bűntudatot gyakoroljon a holokauszt miatt. Höcke a híres berlini holokauszt-emlékművet is kritikával illette: “Mi, németek vagyunk az egyetlen nemzet a világon, amely a szégyen emlékművét állította fel fővárosa szívében”. A kijelentést elítélte Sigmar Gabriel alkancellár és a Németországi Zsidó Közösségi Tanács is. A képviselő ezután bocsánatot kért, így az AfD végül nem szüntette meg párttagságát.

Nem sokkal később Alexander Gauland , az AfD elnökhelyettese okozott felháborodást. Véleménye szerint a náci korszak csupán egy “foltnyi madárürülék az ezer éves sikeres német történelmen”.

Az AfD köreihez többször kötődtek antiszemita posztok, Izrael- vagy zsidóellenes karikatúrák, ezek az ügyek többnyire kizárással, vagy az érintettek önkéntes kilépésével végződtek. A párt legkomolyabb antiszemita botránya idén májusban a Baden-Württemberg tartománybeli Gedeon-ügy volt: a volt maoista Wolfgang Gedeon tartományi AfD-képviselő “szabadkőműves és cionista klikkekről” értekezett, a zsidókat “belső ellenségnek”, a muszlimokat “külső ellenségnek” nevezte, és védelmébe vette a hírhedt „Cion bölcseinek jegyzőkönyvei”-t. Frauke Petry ellenezte a képviselő azonnali kizárását és igyekezett bagatellizálni az ügyet, Alexander Gauland és más pártvezetők viszont tűrhetetlennek tartották a férfi megnyilvánulásait. A párt tartományi szervezete ezért kettészakadt, egy tucatnyi AfD-képviselő otthagyta a frakciót, Gedeon kilépett a pártból. A többi párt viszont az AfD szemére hányta, hogy nem elvi, csupán “taktikai” az antiszemitizmushoz való viszonya.

Teljes cikk

Címkék:AfD

[popup][/popup]