Avigdor Liberman benyújtotta lemondását

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

3191419368

Liberman azért kényszerült megválni hivatalától, mert több mint tíz évig tartó rendőrségi nyomozás után csalás és bizalommal való visszaélés miatt vádat emelt ellene Jehuda Vejnstein államügyész. Eredetileg választási kampány illegális finanszírozásával, illetve közpénzek szabálytalan felhasználásával is gyanúsították, de erre végül nem találtak elég bizonyítékot, így ezt a dossziét lezárták.

Liberman vasárnap a katonai rádiónak azt nyilatkozta, hogy lemondása kedden délelőtt lép életbe. Szavai szerint csaknem négy “gyönyörű évet” töltött a kormányban, a külügyminisztériumban.”

A vasárnapi kormányülés előtt ugyanakkor újságírókkal azt közölte, hogy csak időlegesen válik meg a kormánytisztségtől, szándéka szerint egy rövid időszakra. Kijelentette: nem tartja kizártnak a vádalku kötését ügyében, de a teljes jogi eljárásra készül.

A külügyi tárcát a január 22-i választásokig Benjamin Netanjahu miniszterelnök veszi át. Liberman továbbra is a második helyen áll a Likud és Jiszráel Béténu párt közös képviselőjelöltjeinek választási listáján.

Az izraeli közszolgálati rádió jogi szakértője szerint Liberman ügyvédei valószínűleg vádalku megkötését fogják szorgalmazni, mert ebben az esetben lerövidíthető a peres eljárás és amennyiben a döntés számára kedvező, a politikus akár már a januári választásokon is részt vehet a Jiszráél Béténu párt élén.

[popup][/popup]