Ausztrália “nyitott” arra, hogy Jeruzsálemet elismerje fővárosként, de…

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Ausztrália “nyitott” arra, hogy Tel-Aviv helyett Jeruzsálemet ismerje el Izrael fővárosaként, de továbbra is elkötelezett az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldása mellett – mondta kedden Scott Morrison miniszterelnök. 

Az ausztrál parlament épülete Canberrában

“Változatlanul elkötelezettek vagyunk egy kétállami megoldás mellett, de elfogulatlanul kell mérlegelnünk, hogy ezt miképp lehet elérni” – magyarázta a két hónapja hivatalba lépett Morrison újságíróknak Canberrában.

Mint mondta, nem született még döntés arról, hogy Ausztrália izraeli nagykövetségét áthelyezzék Tel-Avivból Jeruzsálembe, de az emellett szóló érvek “meggyőzőek”. A kormányfő arra is kitért, hogy az ügyről még nem folytattak egyeztetést az Egyesült Államokkal, amely már megtette ezt a lépést.

A világ legnagyobb muszlim közösségével rendelkező Indonézia figyelmeztette Canberrát kedden, hogy a lépés aláásná az izraeli-palesztin békefolyamatot.

“Indonézia a béketárgyalások további támogatására bátorítja Ausztráliát és más országokat, egyben arra kéri őket, ne tegyenek olyan lépéseket, amelyek ennek és a globális biztonságnak egyaránt árthatnak – mondta nyilatkozatában Retno Marsudi indonéz külügyminiszter palesztin kollegájával, az Indonéziába látogató Rijád al-Málikival folytatott egyeztetés után.

Az indonéz külügyminisztériumi szóvivő nem fűzött megjegyzést az ABC ausztrál televíziós társaságnak ahhoz az értesüléséhez, miszerint Morrison keddi nyilatkozata miatt Jakarta esetleg leállítana egy, a két ország közt zajló kereskedelmi megállapodásról szóló megbeszélést.

Az ausztrál miniszterelnök a többi közt azt is bejelentette, hogy Ausztrália részéről felülvizsgálják az Iránnal kötött nukleáris alkut, hogy lássák, elérte-e a célját.

E bejelentéssel a sydney-i öböl egyik jómódú körzetében esedékes szombati időközi képviselőválasztás előtt hozakodott elő az ausztrál kormány. A körzet képviselője eddig a posztjáról augusztusban lemondott előző miniszterelnök, Malcolm Turnbull volt. Ausztráliának ebben a választókörzetében a legnagyobb a zsidó szavazók aránya, a kormány pedig Turnbull helyére David Sharma volt izraeli nagykövetet jelölte, aki maga javasolta Morrisonnak, hogy változtasson Izraellel kapcsolatos politikáján.

A Liberális Párt vezette, kormányzó jobbközép pártszövetségnek mindenképp meg kell tartania ezt a mandátumot ahhoz, hogy megőrizhesse összesen egyfős parlamenti többségét, és jelöltjének egy erős, független politikussal szemben kell győzelmet aratnia.

[popup][/popup]