A baloldali ausztrál kormány nem ismeri el Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosaként

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ausztrália májusban hatalomra jutott baldali kormánya kedden visszavonta az előző kormány döntését, mely Nyugat-Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként. A város helyzetét Izrael és a palesztinok közötti béketárgyalásokon kell rendezni az új ausztrál kormány szerint.

Penny Wong külügyminiszter és Anthony Albanese miniszterelnök 

Penny Wong külügyminiszter szavai alapján Ausztrália “szilárdan Izrael barátja marad a jövőben is”, elkötelezett a kétállami megoldás iránt, melyben Izrael és a jövendő palesztin állam békében él egymás mellett nemzetközileg elismert határok között.

Scott Morrison korábbi kormányfő évtizedek Közel-Kelet-politikáján fordított, amikor 2018 decemberében közölte, Ausztrália elismerte Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, ám nagykövetségét nem költöztette oda.

Ausztrália – az Egyesült Államok és Guatemala után – a harmadik országként ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, a másik két állammal ellentétben azonban csak a nyugati részét.

Izrael egységes fővárosának tekinti Jeruzsálemet, melynek keleti részét 1967-ben foglalta el, noha ezt a nemzetközi jog nem ismeri el. Ugyanakkor több ország – nyíltan vagy közvetve – elfogadja, hogy Nyugat-Jeruzsálem gyakorlatilag Izrael fővárosa. A palesztin vezetés pedig többször leszögezte: Jeruzsálem keleti részét akarják megtenni leendő államuk fővárosának.

Az izraeli külügyminisztérium és Jaír Lapid miniszterelnök “mély csalódottságát” fejezte ki a canberrai döntés miatt, s közölték, hogy bekéretik az ausztrál nagykövetet. “Jeruzsálem több mint 3000 éve a zsidó nép fővárosa, s a továbbiakban is Izrael Állam örök és egyesült fővárosa lesz” – fogalmaztak.

Husszein as-Sejk, a Palesztin Hatóság egyik vezető tisztségviselője viszont a hatóság nevében üdvözölte, hogy Ausztrália “a nemzetközi legitimitásnak megfelelően kétoldalú megállapodásra ösztönöz”. Örömmel vették továbbá, hogy az ausztrál kormány megerősítette: “a Jeruzsálem feletti szuverenitás jövője a nemzetközi legitimáción alapuló tartós, kétállami megegyezéstől függ” – olvasható a tisztségviselő Twitter-bejegyzésében.

MTI

[popup][/popup]