Ariel Saron erdélyi magyar felesége(i)

Írta: Lázár György - Rovat: Hírek - lapszemle

Ariel Saronnak, személyes tragédiája folytán, nem egy, hanem két “erdélyi magyar” felesége volt.

sharonlili

Ariel Sharon és második felesége, Lili

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára képviselte a magyar kormányt Ariel Saron volt izraeli miniszterelnök gyászszertartásán, és az MTI tudósítójának elmondta, hogy évtizedek óta ismerte a tábornok/miniszterelnököt.  Azt is megemlítette, hogy Saronnak “erdélyi magyar felesége volt, ezért is külön érdeklődött Magyarország iránt”. De a történet ennél bonyolultabb.

A szőke Zimmermann Gyöngyi 1931-ben Brassóban született, a háború után került az akkori Palesztinába, ott a Margalit nevet vette fel.  16 éves korában találkozott a fess 19 éves Ariel Scheinermann-nal (Saron eredeti neve).  Margalit éppen palántázott, amikor először meglátta az ifjú katonát.  Hamarosan szerelem szövődött köztük, és 1953-ban házasságot kötöttek.  

1956-ban született egyetlen fiúk, Gur.  Margalit ápolónővérként dolgozott, sokat járt autóval és néhány évvel később közlekedési baleset áldozatává vált.  1962-ben a Jeruzsálem-Tel-Aviv útvonalon kis austinjával frontálisan egy teherautónak ütközött.  Azonnal szörnyethalt.  

Arik (Saron beceneve) súlyos depresszióba zuhant, de a Zimmermann család segítségére sietett.  Lili, az elhunyt Margalit tíz évvel fiatalabb húga beköltözött hozzá, hogy segítsen a háztartás vezetésével, és nevelje hirtelen elárvult unokaöccsét.  Egy évvel később csendben összeházasodtak.   Hamarosan két fiúk született, Omri és Gilad.

1967-ben újabb tragédia sújtotta a családot. A 11 éves Gur éppen barátaival játszott, amikor egy régi fegyvert találtak.  Az véletlenül elsült, és az orvosok már nem tudták megmenteni a gyereket. Saron elveszítette első házasságából született fiát.

Saron számos egészségügyi problémával küszködött. Túlsúlyos volt, cukros, magas volt a vérnyomása – ráadásul imádott enni.  Felesége(i) kiválóan főztek!

Lili 2000-ben tüdőrákban hunyt el.  Saront több szélütés is érte, az utolsó 2006 januárban, amikor a miniszterelnöki tisztséget töltötte be. Életének utolsó nyolc évét kómában töltötte, 2014 január 11-én hunyt el.  

Egy farmon gyerekeskedett, ott nőtt fel, tudott és szeretett bánni az állatokkal.  Negevi birtokán, második felesége mellé temették el.

Saronabirtokon

Saron a birtokán

[popup][/popup]