Antiszemita mű a kasseli documenta kiállításon – a német elnök is tiltakozott

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A kasseli documenta kiállításon többen felháborodtak, az izraeli nagykövetséget Göbbels propagandájára emlékezteti az egyik kiállított mű.

Frank-Walter Steinmeier német elnök szerint átlépi a határvonalat, ha az Izraellel szembeni kritika átcsap Izrael létének megkérdőjelezésébe.

A világ egyik legjelentősebb kortárs kiállításán, a kasseli documentán néhány nappal a megnyitó után a szervezők letakartak egy műalkotást, amely antiszemitának tartott részletével felháborodást váltott ki. A Taring Padi indonéz művészkollektíva által amúgy nem most, hanem 2002-ben készített alkotás letakarásáról a művészcsoport, a menedzsment és a művészeti vezetés közösen döntött, miután többen követelték a nagyméretű transzparens eltávolítását. A képen többek között egy disznóarcú katona is látható, aki Dávid-csillaggal díszített sálat és egy sisakot visel, amelyen az izraeli titkosszolgálat, a Moszad neve szerepel – írja az MTI nyomán a 24.hu.

Az izraeli nagykövetség felháborodását fejezte ki a kép miatt, a berlini Amerikai Zsidó Bizottság pedig Sabine Schormann, a documenta igazgatójának azonnali elbocsátását követelte. Az egyes kiállítási tárgyakon látható elemek Göbbels és követői propagandájára emlékeztetnek a német történelem sötét időszakából. Ezeknek semmi közük a véleménynyilvánítás szabadságához, egyszerűen a régi típusú antiszemitizmus kifejeződései – hangsúlyozta a nagykövetség.

Korábban az Anne Frank Oktatási Központ igazgatója, Meron Mendel, Claudia Roth német kulturális miniszter és Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke is elítélte a művet. Mendel, aki antiszemita uszításnak nevezte a képet, szintén eltakarását vagy eltávolítását követelte, és az idei documenta körüli problémák megvitatására szólított fel.

A szervezőket már a kiállítás előkészületei alatt is antiszemitizmus vádjával illették, mivel olyan művészeket is meghívtak, akik támogatják Izrael kulturális bojkottját a palesztinokkal szembeni bánásmód miatt. A kiállítás idei kurátora, az indonéz Ruangrupa művészeti kollektíva a kritikákat lesöpörve vitát indítványozott.

Frank-Walter Steinmeier német elnök a nagyszabású kiállítás szombati megnyitóján bírálta egyes művészek Izraellel kapcsolatos „meggondolatlan, komolytalan” hozzáállását. Mint hangsúlyozta:

A művészet lehet sértő, válthat ki vitát. Ugyanakkor az már átlépi a határvonalat, ha az Izraellel szembeni kritika átcsap Izrael létének megkérdőjelezésébe – mondta, hozzátéve, hogy Izrael nemzetként való elismerése minden németországi vita alapja és előfeltétele.

Teljes cikk

[popup][/popup]