Amikor a fogoly megerőszakolja a börtönőrt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraeli államügyészek kedden bejelentették, hogy újranyitják a volt női börtönőrök ügyét, akik azt állították, hogy évekkel ezelőtt szándékosan kiszolgáltatták őket az északi Gilboa börtön palesztin biztonsági foglyai szexuális zaklatásainak.

KÉpünk illusztráció (Forrás: Youtube)

Az ügyészség közleménye szerint elfogadták az ügy vádemelés nélküli lezárásáról szóló fellebbezést, és most azt tervezik, hogy csalás, bizalommal való visszaélés és kötelezettség teljesítés elmulasztása miatt vádat emelnek a börtön egykori parancsnoka, Basszem Kaskos és a börtön korábbi titkosszolgálati tisztje, Rani Basa ellen.

Az ügyészek közölték, hogy vádat emelnek a bebörtönzött palesztin terrorista, Mahmúd Atallah ellen is, akit egy női börtönőr megerőszakolásával és két másik szexuális zaklatásával gyanúsítanak. Basa a kérésére állítólag női őröket helyezett ki hozzá és más palesztin fogvatartottakhoz. Atallah 2018 óta magánzárkában van a botrány miatt.

2022 júliusában a Ynet híroldal arról számolt be, hogy egy terrorizmusért elítélt palesztin fogoly ellen a rendőrség nyomozást indított a rács mögött elkövetett szexuális zaklatás miatt.

Később ugyanabban a hónapban egy volt női katona, aki börtönőrként szolgált a Gilboa börtönben, azt állította, hogy többször megerőszakolta egy fogoly, akit később Atallahként azonosítottak.

Atallahot életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, és azóta a palesztin biztonsági foglyok egyik legkiemelkedőbb vezetője lett, és a Gilboa börtön 5. osztályának – a biztonsági foglyok szárnyának – szóvivőjeként tartják számon.

Teljes cikk

Címkék:női börtönőr, Palesztin fogoly

[popup][/popup]