Amerikai nyomásgyakorlás Izraelre: visszatartják a fegyverszállítmányokat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin szerdán, a kongresszusban tartott meghallgatáson elismerte, hogy valóban felfüggesztett egy bombaszállítmányt Izrael számára a rafahi katonai készülődés miatt.

Lloyd Austina KOngresszus Védelmi Bizottsága előtt (Fotó: X)

A korábban a sajtóban már megjelent információkat megerősítve a Pentagon vezetője elmondta, hogy nagy robbantótöltetű bombákról van szó, így 1800 darab 1000 kilogramm, és 1700 darab 250 kilogramm súlyú eszközről.

Lloyd Austin a meghallgatáson kifejtette, hogy az Egyesült Államok továbbra is biztosítani fogja Izrael számára a védelemhez szükséges eszközöket, de felülvizsgál bizonyos rövid távú biztonsági segítséget a palesztin lakosságú Rafahban történtek fényében. Hozzátette: az amerikai kormány világossá tette korábban, hogy nem támogat nagyszabású katonai akciót a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban anélkül, hogy Izrael hiteles és kivitelezhető tervet mutatna be az ott tartózkodó civil lakosság védelmére.

A védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs végleges döntés a felfüggesztett katonai szállítmány sorsáról.

A meghallgatást a közönség soraiból palesztinpárti tüntetők szakították félbe bekiabálásokkal, őket kivezették a teremből.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője kedden egy sajtóbeszélgetésen úgy fogalmazott, hogy az Izrael által a héten indított katonai műveletet az Egyesült Államok korlátozottnak minősíti, és azzal az izraeli haderő nem lépett át az Egyesült Államok számára “vörös vonalnak” számító határt.

Szerdán a Fehér Ház megismételte, hogy optimista a Kairóban zajló tűzszüneti tárgyalásokat illetően. Karinne Jean-Pierre, az elnöki hivatal szóvivője újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy a két fél – Izrael és a Hamász – álláspontját áttekintve az látszik, hogy a nézetkülönbségek áthidalhatók.

Amerikai részről a térségben tartózkodik William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, aki szerdán zárt ajtók mögött egyeztetett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel a többi között a tűzszüneti tárgyalásokról is.

Náray Balázs/MTI

 

[popup][/popup]