Amerikai kongresszusi képviselők védik az Aurórát

Írta: nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Három demokrata párti amerikai törvényhozó állt ki közleményben a magyar hatóságok által bezárással fenyegetett budapesti Auróra Közösségi Ház megmaradása mellett.

Fotó: auroraonline.hu

Steny Hoyer, a kongresszus képviselőházában jelenleg többségben levő demokraták frakcióvezetője közleményében felidézte idén nyáron tett budapesti látogatását, azt, hogy annak során személyesen megtapasztalta, mennyire fontos forrásokkal szolgál a nyolcadik kerületben működő intézmény a közösségnek. Az, hogy a magyar hatóságok most be akarják záratni, jól mutatja, miként zsugorodik az országban a civil társadalom rendelkezésére álló tér – vélekedett a marylandi képviselő, és megállapította: „Magyarországon túszul ejtették a jogállamiságot, hogy az egyetlen párt politikai érdekeit szolgálja”.

Ben Cardin, az amerikai Helsinki Bizottság rangidős tagja, aki szintén marylandi, de a szenátusban politizál, közleményében azt írta, hogy az Auróra a civil társadalom különböző csoportjainak pezsgő életét segíti, és a magyarországi független szervezetek jelképévé vált, és a hatalom állandó jogi zaklatással létében fenyegeti. Az ilyen intézményeket támogatni kellene, nem célba venni – jegyezte meg.

Gwen Moore wisconsini képviselő, aki szintén tevékenykedik az Egyesült Államok Helsinki Bizottságában, azt hangsúlyozta: olyan időkben, amikor a jelek szerint egyre többen vannak azok, akik „gyűlöletet és megosztást okádnak magukból”, nagyobb szükség van az Aurórához hasonló, befogadó társadalmat és építő és demokráciát erősítő kezdeményezésekre, mint valaha.  A három amerikai törvényhozó júliusban látogatott el Budapesten az Auróra Közösségi Házba, amelyet a Marom zsidó szervezet hozott létre és tart fenn. Az Aurórában olyan kisebb civil csoportok tartanak fenn irodát, mint a Roma Sajtóközpont, a migránstámogatók, illetve a Pride szervezői.

Teljes cikk

Címkék:Auróra Közösségi Ház

[popup][/popup]