Amerikai fogolycsere javaslat: negyven túszért négyszáz terroristát

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A 12-es csatorna kedd esti riportja bemutatta az állítólagos amerikai javaslatot a Hamásszal kötendő potenciális fogolycsere-megállapodásra.

A túszok arcképe egy jeruzsálemi utcán

A jelentés szerint az Egyesült Államok a múlt heti párizsi tárgyalásokon azt javasolta, hogy a tervezett hathetes fegyverszünet alatt negyven izraeli túszért cserébe Izrael mintegy négyszáz palesztin terroristát engedjen szabadon.

  • Huszonegy palesztin biztonsági fogolyért cserébe elengednék a hét izraeli nőt, akiket a korábbi fegyverszünet utolsó napján, november végén engedtek volna szabadon, amikor a Hamász megszegte a feltételeket, és a fegyverszünet összeomlott. Ez három az egyhez arányt jelent.
  • Kilencven palesztin biztonsági foglyot engednének szabadon öt izraeli női katonáért cserébe, ami 18:1 arány. A jelentések szerint a foglyok közül tizenöt súlyos vétségekért bebörtönzött terrorista lenne, köztük több tömeggyilkos is.
  • További 90 foglyot engednének el tizenöt férfiért cserébe az ötven évnél idősebb túszok közül, ez hat az egyhez arány.
  • Százötvenhat foglyot engednének szabadon tizenhárom beteg vagy sérült izraeli férfi túszért cserébe, ez az arány 12:1.
  • Végül további negyven palesztin biztonsági foglyot is szabadon engednének, akiket a Gilád Salit izraeli katona szabadon bocsátásáról szóló 2011-es megállapodás keretében elengedtek, de azóta újabb terrorista tevékenységek miatt letartóztattak.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató riportja szerint a katari tisztviselők kedden tájékoztatták izraeli kollégáikat a Hamász válaszáról a megbeszéléseken megvitatott témák egyes aspektusaira. A Kan egy meg nem nevezett izraeli tisztviselőt idézett, aki azt mondta, hogy „nagyon óvatos optimizmus uralkodik, de a haladás lassú, és a szakadékok nagyok”.

A Hamász még nem nyújtott be listát a Gázában fogva tartott élő túszokról, illetve a szabadon bocsátandó palesztin foglyokról. Izraeli források szerint e két információ nélkül a tárgyalások nem haladhatnak előre.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]