Amerikai felmérés: tíz százalék azt hiszi, a zsidók okozták a Holokausztot

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A fiatal amerikaiak kétharmada nem tudja, hogy hatmillió zsidót öltek meg a holokauszt idején.

A treblinkai haláltábor helyén álló emlékmű – a kérdezettek egy százaléka hallott Treblinkáról (fotó: Piklist)

A holokauszt túlélőinek anyagi követeléseivel foglalkozó Claims Conference felmérésében 18-39 éves amerikaiakat kérdeztek a holokauszttal kapcsolatos ismereteikről.

Ez alapján közel kétharmaduk nem tudja, hogy hatmillió zsidót öltek meg a holokauszt idején, és tízből egy ember azt hiszi, maguk a zsidók okozták a holokausztot. Ez az arány New Yorkban 19 százalék. A megkérdezettek 48 százaléka egyetlen koncenctrációs tábort sem tud megnevezni, és 23 százalékuk lehetségesnek gondolja, hogy a holokauszt egy mítosz, vagy legalábbis el van túlozva. 12 százalék azt mondta, sosem hallott róla, vagy nem biztos benne, hogy hallott valaha a holokausztról.

Auschwitzról a kérdezettek 46%-a hallott. További adatok: Dachau – 6%; Bergen-Belsen – 3 %; Buchenwald – 1%; Treblinka – 1%.

A kérdezettek erősen ki vannak téve a zsidógyűlölő propagandának. 56 százalékuk találkozott már náci szimbólumokkal, és közel 50 százalékában holokauszttagadó véleményekbe is belefutottak a közösségi médiában vagy máshol.

A felmérés készítői azzal vigasztalódhatnak, hogy a kérdezettek kétharmada szerint tanítani kell az iskolában a holokausztról, és 70 százalékban elfogadhatatlannak tartják a neonáci nézeteket.

Teljes cikk: 444.hu

Címkék:Fiatal ameikaiak, Holokauszt tudatosság

[popup][/popup]