Amerikai erődemonstráció a Hóman-konferencián

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

seminar

Abszurd, nevetséges, történelemhamisító – ezekkel a jelzőkkel illették a résztvevők a szoborállítási tervet azon a konferencián, amelyen váratlanul az amerikai nagykövet is megjelent. A Political Capital keddi rendezvényre eljött több amerikai diplomata, számos nemzetközi és hazai civilszervezet képviselője, valamint meglepően kevés újságíró. Mi azonban ott jártunk.

Három, az Egyesült Államokból kifejezetten erre az eseményre Magyarországra érkező diplomata mellett a budapesti amerikai nagykövet is megjelent a keddi tudományos tanácskozáson. Hivatalosan tegnap még nem lehetett tudni, hogy Colleen Bell is jelen lesz az eseményen. Arra a kérdésünkre, hogy mennyire számít demonstratívnak a megjelenése, a nagykövet azt mondta a zsido.com-nak, hogy „ez egy tudományos rendezvény, ahol sokat lehet tanulni, ráadásul a kollégáimmal is találkozhatok”.

pc

Világos üzenet

Valóban, a szervezők azzal a céllal rendezték meg a konferenciát, hogy meg lehessen vitatni a Horthy-éra alatt öt kormányt is kiszolgáló miniszter politikai szerepvállalását, azon belül a magyar zsidóság jogfosztásáért és deportálásáért viselt felelősségét. Mielőtt az előadások elkezdődtek volna, az amerikai külügyminisztérium emberi jogi ügyekért felelős államtitkár-helyettese kapott szót. Robert Berschinski (két kollégája, Nicholas Dean holokauszt-ügyi különmegbízott és Ira Forman antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős különmegbízott társaságában) a magyar kormánynak is üzent: „A szavak és az emlékművek igen is számítanak. Ne felejtsük el, hogy a szavakat általában a tettek követik” – fogalmazott Berschinski.

A politikus kiemelte: szerte a világban vannak olyanok, akik politikai dimenziókban megkülönböztetnek másokat. (Önkritikusan utalt az amerikai politikai életre is, az iszlám és mexikóiak ellen intézett kirohanásairól ismert Donald Trumpra, bár a nevet nem említette.)  Szerinte mindezzel olyan embertelen megosztás és kirekesztés indulhat el, mint amilyen Hóman Bálint közreműködésével történt Magyarországon a zsidóság ellen hozott törvényekkel. A pár éve még az amerikai légierő egyik kapitányaként Németországban szolgálatot teljesítő Berschinski, alighanem habitusából adódóan halkan, mégis hangsúlyosan és jelentőségteljesen fogalmazott: bár országa nem akar beleavatkozni a magyar ügyekbe, helyesnek tartanák, ha a magyar kormány fellépne a szobor felállítását tervezők szándéka ellen. Az államtitkár-helyettes beszéde végén arra emlékeztetett, hogy az IHRA (nemzetközi holokauszt oktatási és emlékeztetési szervezet) elnökséggel összeegyeztethetetlen lenne a kormány hallgatása.

Seminar_BH_12152015_NA_11

Fagyos konfliktus

„A megszégyenítés és az üldöztetés emblematikus figurája volt Hóman, aki kifejezetten szorgalmazta a zsidók deportálását. Így józan ésszel elfogadhatatlan bármilyen emlékmű készítése számára” – fogalmazott Kovács M. Mária a CEU történészprofesszora szenvedélyes előadásában. Részletesen elemezte Székesfehérvár egykori országgyűlési képviselőjének szerepét a Szálasi és a korábbi, náci-szimpatizáns kormányokban. Mint hangsúlyozta, mára a Hóman-körüli diskurzus egy „fagyos konfliktussá” deformálódott, amely sok tudatlanságon alapul, és talán még több belpolitikai ellenérdeken. Egyfajta történelemhamisítási kísérletnek lehetünk a tanúi – jelentette ki a kutató, aki fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy információi szerint azok, akik Hóman márciusi akadémiai rehabilitációját indítványozták már felkészültek arra, hogy Bárdossy Lászlót – a népbíróság által halálraítélt és kivégzett náci-szimpatizáns miniszterelnököt – is rehabilitálják.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]