Állandó védelem alatt áll az etióp izraelit lelövő rendőrtiszt családja

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A 19 éves etióp-izraeli Szolomon Tekát megölő rendőr ügyvédje csütörtökön hangsúlyozta, ügyfele önvédelemből cselekedett és tettének nem volt köze az áldozat bőrszínéhez.

Worka és Wbjig Teka fiúk, Szolomon Teka képét tartva 2019. július 3. Fotó: MENAHEM KAHANA / AFP

Tekát vasárnap Haifan lelőtte és megölte egy szolgálaton kívüli rendőrtiszt. A haláleset országszerte tüntetéseket robbantott ki a rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen.

“Ügyfelem a sokéves szolgálat során gyakran szembesült nehéz és kihívást jelentő helyzetekkel, de a jelenlegi szituáció az eddigi legnehezebb. Ügyfelem, felesége és gyermekei egy távoli helyre kerültek otthonuktól, elszakítva természetes közegüktől. Fegyveres biztonsági személyzet védelme alatt állnak, attól tartva, bármelyik pillanatban az életükre törhetnek,” nyilatkozta Jáir Nedsi ügyvéd.

“Az ügyfelemnek, a feleségének és a gyermekeinek okozott kár hatalmas, és minden nap tovább nő. Még az elején tartunk ennek a nehéz útnak. Ügyfelem egy kényes helyzetben találta magát, melyben élete és családja élete azonnali és valós veszélybe került, és végső megoldásként, kizárólag önvédelmi célból, arra kényszerült, hogy használja a fegyverét.

“Ügyfelem elment sétálni a családjával, és amint azt minden rendőrtől elvárják – hogy mindig rendőr legyen – magával vitte a fegyverét, miután véget ért a műszaka azon a végzetes napon.”

“Ha nem cselekedett volna úgy, ahogy tette, lehetséges, hogy nem éli túl az esetet, és ésszerű feltételezés, hogy a családja is megsérült volna. Fontos hangsúlyozni, hogy nem akart ártani az elhunytnak, és a lövést csak figyelmeztetés és elrettentés céljából adta le.”

Nedsi megerősítette a médiában korábban megjelent állítást, hogy a tiszt a földre és nem Tekára szegezte a fegyverét, hangsúlyozva, a rendőr tettének nem volt köze az áldozat bőrszínéhez. Továbbá a tiszt a lövés előtt felhívta a rendőrséget és erősítést kért.

“Még mindig nincs bizonyíték vagy ítélet ellene, de a közösségi médiában gyilkosnak nevezik, és kivégzéssel fenyegetik őt és gyermekeit. Ezt le kell állítani. Az ügyfelem és családja nevében a boszorkányüldözés leállítására szólítok, elég volt a hamis pletykák és fenyegetések terjesztéséből. Hadd fejeződjön be a nyomozás és derüljön ki az igazság.

Teka halálát követően hétfőtől szerdáig felvonulások és tüntetések zajlottak az etióp-izraeli közösség szisztematikus megkülönböztetése ellen. A főutak és csomópontok eltorlaszolása mellett a tüntetők gumiabroncsokat gyújtottak fel. A tüntetések kedden Teka temetése után több helyen erőszakba fordultak, néhány tüntető gépkocsikat gyújtott fel, rendőrautókat borított fel és összecsapott a tisztviselőkkel.

Teljes cikk

[popup][/popup]