Aharon Barak: „Kivégzőosztag elé megyek”, ha az megállítja a zsarnokság útját

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Aharon Barak arra kérte Járiv Levin igazságügyi minisztert (Likud), hogy vizsgálja felül az általa a múlt héten bemutatott átfogó igazságügyi reformokat.

Aharon Barak (forrás: Wikipedia)

A három nagy tv csatorna, a 12-es, 13-as és a Kan közszolgálati műsorszolgáltató – tudósít az ujkelet.live – szombat este adta le a Barakkal készített interjúját, melyet minden esetben a Levinnel készített interjú követett.

Jariv Levin igazságügyi miniszter szerdán ismertette a „kormányzás reformjá”-nak minősített terveket, több olyan jogalkotási kezdeményezéssel, amelyek célja, hogy korlátozza az izraeli Legfelsőbb Bíróság és a kormány jogi tanácsadóinak hatalmát.

A 86 éves Barak, Izrael legelismertebb jogásza, 1978 és 2006 között bíróként, az utolsó 11 évben a Legfelsőbb Bíróság elnökeként szolgált.

Barak többször is Levin célpontjává vált, amiért Levin szerint annakidején hatalmával visszaélve folyamatosan felülbírálta az ország megválasztott politikusainak döntéseit, ezért vált szükségessé az új, radikális javaslatok benyújtása a Legfelsőbb Bíróság hatalmának csökkentésére.

Barak az interjúkban sajnálatát fejezte ki, hogy „a nép ellenségeként” ábrázolják, és azt mondta, hogy nem akart sem túlságosan aktivista, sem túlságosan konzervatív lenni, olyan ítéletekre törekedett, amelyek figyelembe veszik Izrael történelmét, a cionizmust és az ország biztonsági szükségleteit.

„Ha a megölésem véget vetne ennek a drasztikus átszervezésnek, készen állnék arra, hogy kivégzőosztag elé menjek” – mondta Barak.

A Legfelsőbb Bíróságot szélsőséges aktivizmussal vádoló kritikusokkal kapcsolatban Barak azt mondta, hogy a bíróság „nagy óvatossággal jár el. 1992 óta 22 törvényi záradékot törölt el. Ez aktivizmus?”

  • ,,A bíróság nem hajtott végre igazságügyi forradalmat” – hangsúlyozta. „Az Alaptörvény: Emberi szabadság és méltóság és az Alaptörvény: A foglalkozás szabadsága alkotta a bírósági forradalmat.”
  • Akik arra törekednek, hogy hamisan ábrázolják a Legfelsőbb Bíróságot „mint felelőst azokért a szörnyű dolgokért, amelyekről azt állítják, hogy harcolni akarnak ellene. De nem a bíróság okozta ezeket a szörnyűségeket.”

Barak hangsúlyozta, hogy meg kellett bizonyosodnia arról, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy figyelmeztesse a közvéleményt az új koalíció igazságügyi átalakítási terveiből fakadó veszélyekre.

,,Mindenki jogai – zsidók, arabok, ultraortodoxok, nem ultraortodoxok – súlyos veszélyben vannak.”

Teljes cikk

[popup][/popup]