Afrikai Unió – az izraeliek nem kívánatosak

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Sáron Bar-lit, a Külügyminisztérium Afrikáért felelős főigazgató-helyettesét és az izraeli delegáció többi tagját szombat reggel kirúgták az Afrikai Unió addisz-abebai megnyitó ceremóniájáról, amelyen Izrael megfigyelőként vett részt.

Kép forrása: Twitter

A rendezvény megnyitóján a biztonsági személyzet odament az izraeli delegáció tagjaihoz, és felszólította őket, hogy hagyják el a csarnokot – jelentette a Walla hírportál.

Ez rendkívül szokatlan esemény egy nemzetközi összejövetelen, és nagyon súlyos diplomáciai incidensnek tekinthető.

A külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője szerint Dél-Afrika és Algéria áll a lépés hátterében.

,,Izrael súlyosnak tekint az incidenst, amelyben Sáron Bar-Li afrikai nagykövetet eltávolították az Afrikai Unió csarnokából, annak ellenére, hogy akkreditált megfigyelői státusza volt belépőkártyákkal” – mondta Lior Hajat, a minisztérium szóvivője.

„Szomorú látni, hogy az Afrikai Uniót néhány szélsőséges ország, például Algéria és Dél-Afrika túszul ejtette, gyűlölettől vezérelve és Irán befolyása alatt. Felszólítjuk az afrikai országokat, hogy álljanak ki ezekkel a lépésekkel szemben, amelyek ártanak magának az Afrikai Unió szervezetének és az egész kontinensnek” – – mondta Hajat.

 

Háttér

Izrael megfigyelői státuszának kérdése mély viszályt vált ki az 55 tagú blokkban.

A tavalyi csúcson felfüggesztették a témában folyó vitát, hogy elkerüljék az Unióban példátlan szakadást okozó szavazást.

Ehelyett bizottságot hoztak létre, amelynek az idei csúcstalálkozón kellett volna prezentálnia ajánlásait.

ujkelet.live

[popup][/popup]