Abbasz a békekonferenciáról: „Nem leszünk Greenblatt, Kushner és Friedman rabszolgái”

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász vasárnap azt nyilatkozta, hogy biztos benne, hogy a héten megrendezésre kerülő bahreini békekonferencia bukás lesz.

Mahmud Abbasz

A palesztinok kezdettől fogva világossá tették, hogy bojkottálni fogják a június 25-26-i találkozót a bahreini Manamában, mely Izrael és a palesztinok közötti béke gazdasági alapjaira fog összpontosítani, de nem foglalkozik olyan alapvető politikai kérdésekkel, mint a palesztin állam ügye.

Mióta Donald Trump amerikai elnök 2017 decemberében elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként majd májusban átköltöztette a nagykövetséget Jeruzsálembe, a palesztinok kijelentették, hogy Washingtonra már nem tudnak tisztességes közvetítőként tekinteni a felek közötti békefolyamatokban. Az amerikai kormány nagy érdeklődéssel várt közel-keleti béketervét pedig látatlanul elutasították.

„Biztosak vagyunk benne, hogy a manamai workshop nem lesz sikeres,” mondta az AFP szerint Abbász. „Nem leszünk Greenblatt, Kushner és Friedman rabszolgái vagy szolgálói,” jelentette ki az újságíróknak Rámalláhban, Donald Trump amerikai elnök közel-keleti tárgyalócsapatára utalva.

A Trump-kormány szombaton közzétett 50 milliárd dolláros közel-keleti gazdasági terve egy globális befektetési alap létrehozására szólít a palesztin és szomszédos arab államok gazdasági felemelésére, valamint egy 5 milliárd dolláros közlekedési folyosó építésére Ciszjordánia (Júdea és Szamária) és a Gázai övezet összekapcsolásához. A Trump-kormány reméli, hogy más országok, főként gazdag öböl-államok és magánbefektetők, fogják állni a számla nagyrészét.

Teljes cikk

Címkék:Bahreini békekonferencia, Mahmud Abbasz

[popup][/popup]