“A zsidóknak nem kell lojalitásukat bizonygatni”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Amerikai politikusok és szervezetek ítélték el szerdán Donald Trump amerikai elnök kedden este tett megjegyzéseit a Demokrata Pártra szavazó amerikai zsidókról. 

Joe Biden volt amerikai alelnök (Fotó: AP/John Bazemore)

Joe Biden, Bernie Sanders, Beto O’Rourke demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok és zsidó szervezetek ítélték el Donald Trumpot, aki kedden azt állította, hogy azok a zsidó vallású amerikaiak, akik a demokratákra szavaznak a jövő évi választásokon vagy “teljesen tudatlanok”, vagy “rendkívüli illojálisak”. Trump nem részletezte, hogy mit ért a “lojalitás hiányán”, ám megjegyzését a zsidók “kettős lojalitását” felidéző antiszemita közhelyként értelmezték.

Joe Biden volt alelnök szerdán “sértőnek” és “megbocsáthatatlannak” minősítette Trump mondatait, és sürgette őt, hogy hagyjon fel az amerikai társadalom megosztásával. Bernie Sanders vermonti szenátor Twitter-bejegyzésében közölte: “azt üzenem Trumpnak, hogy büszke zsidó ember vagyok és minden aggodalom nélkül szavazok a demokratákra”. A texasi Beto O’Rourke úgy fogalmazott: “a zsidó embereknek nincs szükségük arra, hogy a lojalitásukat bizonygassák Trumpnak vagy bárki másnak”.

Több befolyásos – és a demokratákhoz, illetve az izraeli baloldalhoz közelállónak tartott – zsidó szervezet ugyancsak megszólalt az ügyben. A J Street nevű, liberális lobbiszervezet szerint “veszélyes és szégyenletes, hogy Trump nekitámad az amerikai zsidó közösség többségének”. Az Amerikai Zsidó Bizottság az elnök megjegyzését “sokkolóan megosztónak” minősítette, a Rágalmazásellenes Liga vezetője, Jonathan Greenblatt pedig Twitteren fogalmazta meg kifogásait. “Nem világos, hogy az elnök szerint kikhez ne lennének lojálisak a zsidók” – fogalmazott Greenblatt, majd emlékeztetett arra, hogy “a lojalitás hiányának vádját sokáig a zsidók elleni támadásokra használták fel”.

A Republikánus Zsidó Bizottság azonban Trump mellett foglalt állást. A csoport leszögezte: “Trump elnöknek igaza van. Az önmagához való lojalitás nagyfokú hiányát mutatja, ha valaki védelmébe vesz egy pártot, amely véd és bátorít olyan embereket, akik a vallásod miatt gyűlölnek téged”. A republikánus csoport arra utalt, hogy a Demokrata Párt védelmébe vette a sokak által antiszemitának tartott Rachida Tlaib michigani és Ilhan Omar minnesotai demokrata párti képviselőnőket, akiknek Izrael a múlt héten nem engedélyezte a beutazást az országba. A palesztin gyökerű Tlaibnak ugyan később mégis megadták a vízumot, hogy meglátogathassa a Ciszjordániában élő rokonait, de a képviselőnő ezt “a megalázó körülményekre” hivatkozva elutasította.

Donald Trump egyébként a két képviselőnő hétfői sajtókonferenciájára reagálva bírálta az őket támogató Demokrata Pártot és állította azt, hogy aki erre a pártra szavaz, nem lojális vagy tudatlan. (MTI, Járai Judit)

[popup][/popup]