A Zsidó Világkongresszus a gyűlöletbeszéd megfékezését sürgeti a német kormánytól

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A jom kippurkor elkövetett Halle-i merénylet után két héttel, azokban a napokban, amikor Berlinben egy férfit ütlegeltek az utcán, a gyűlöletbeszéd megfékezését sürgette a német kormánytól a Zsidó Világkongresszus (WJC), mely ezzel egyidejűleg kitüntette Angela Merkel német kancellárt – jelentették kedden német hírportálok.

Ronald S. Lauder, a ZSVK elnöke

Ronald S. Lauder, a WJC elnöke hangsúlyozta: elvárja Németországtól, hogy megfelelő törvényekkel gátat vet a gyűlöletbeszédnek. Hozzátette, hogy elítéli az utóbbi időszakban német földön tartott szélsőjobboldali felvonulásokat, és hibának tartja, hogy a berlini hatóságok szabadlábra helyeztek egy férfit, aki késsel felfegyverkezve próbált bejutni egy fővárosi zsinagógába.

Mint mondta, ha az eset nem egy zsinagógánál, hanem egy keresztény templomnál történt volna, egyhamar nem engedik el az illetőt.

Ronald S. Lauder a WJC vezető testülete, a Végrehajtó Bizottság müncheni tanácskozása alkalmából látogatott Németországba. Kedden vendégként részt vett az Európai Unió hat legnagyobb tagállamát (Franciaország, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország) összefogó úgynevezett G6 csoport belügyminiszteri értekezletén.

A Münchenben tett nyilatkozatában említett eset október elején történt Berlin belvárosában. Egy, a papírjai szerint damaszkuszi születésű 23 éves férfi egy 20 centiméteres pengéjű késsel a kezében áthatolt az Új zsinagóga (Neue Synagoge) körüli kordonon és megpróbált bejutni az épületbe, a biztonsági őrök tartóztatták fel, paprikaspray-vel ártalmatlanították.

A férfit őrizetbe vették, de előzetes letartóztatásba nem helyezték és nem gyanúsították meg bűncselekménnyel, hanem két nap után elengedték. Ez felháborodást váltott ki a berlini zsidó közösségben. A hatóságok álláspontja szerint bűncselekmény és iszlamista kapcsolatok gyanúja hiányában nincs a jogállamiság követelményeinek megfelelő megoldás arra, hogy a férfit megfosszák szabadságától. (MTI nyomán)

 

[popup][/popup]