A ZAKA elnöke lemond az Izrael-díjról, miután szexuális bántalmazással gyanúsítják

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Haaretz újság csütörtökön megjelent riportja szexuális bántalmazás, nemi erőszak és visszaélés vádakról számolt be Jehuda Mesi-Zahav – a ZAKA sürgősségi kutató-mentő szervezet társalapítója és elnöke, valamint a nagy presztízsű Izrael-díj várományosa – ellen.

Mesi Zahav megkapja a koronavírus elleni vakcinát

Az ügyről az ujkelet.live ad összefoglalót.

 

A Zaka tekitélyes szervezet, amely egyebek között a terrorista merényletek után az emberi maradványok összegyűjtésének embert próbáló munkáját végzi.

A rendőrség pénteken közölte, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

Mesi-Zahav pénteken közölte, hogy lemond az Izrael-díjról és távozik a szervezet éléről.

A Haaretz cikke szerint Mesi-Zahav állítólagos bűncselekményei köztudomásúak voltak a haredi közösségben, különösen Jeruzsálem ultraortodox negyedeiben – Mea Searimban, Smuel Hanaviban és Szanhedrinben.

A legkorábbi tanúvallomások az 1980-as évekre nyúlnak vissza, és egy olyan férfiról szólnak, aki folyamatosan kihasználta státusát, hatalmát, pénzét és még a szervezetet is, amit vezetett, hogy gyermekeket, fiúkat, lányokat és nőket bántalmazzon.

Mesi-Zahav ellen a 2010-es évek elején nemi erőszak gyanúja miatt indítottak nyomozást, de a sértett nem volt hajlandó panaszt benyújtani, és a nyomozást bizonyítékok hiányában lezárták.
A nő elmondása szerint Mesi-Zahav anyagi segítséget ígért neki, hogy közel kerüljön hozzá, majd megerőszakolta, amikor kettesben voltak.

Mesi Zahav a cikkre reagálva csütörtökön tagadta az ellene felhozott összes vádat.

Teljes cikk

Címkék:szexuális visszaélés, ZAKA

[popup][/popup]