A világ legnagyobb héber kéziratgyűjteménye már interneten is elérhető

Írta: MTI / Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Jeruzsálemben működő Izraeli Nemzeti Könyvtár interneten hozzáférhetővé és kutathatóvá teszi a világ legnagyobb héber kéziratgyűjteményét – közölte a Háárec című újság honlapja csütörtökön.

1280 körül keletkezett Katalán Mahzor (ünnepi imagyűjtemény), az Izraeli Nemzeti Könyvtár digitalizált gyűjteményéből

A Ktiv, vagyis magyarul Kézirat nevű új weboldal célja a világon mindenütt fellelt és digitalizált, gyűjteményben őrzött héber nyelvű kéziratok egy helyre gyűjtése a nemzeti könyvtár égisze alatt.

A honlapon több tucat könyvtár, archívum és gyűjtemény kincsei lesznek elérhetők – hangsúlyozta Aviad Stollman, a könyvtár gyűjteményének vezetője a Háárecnek.

A jeruzsálemi könyvtárnak mintegy 85 ezer héber kézirata van, ezeket 40 országból gyűjtötték össze izraeli kutatók az utóbbi évtizedekben.

Ebből 10 ezer eredeti dokumentumot a könyvtárban őriznek, a többit mikrofilmen, fénymásolatban vagy digitalizált formában birtokolják, s ezekből 45 ezret máris feltöltöttek az új honlapra. A könyvtár gyűjteményében 4 millió fényképfelvételt is tartanak különböző kéziratokról, s mindennek az interneten elérhetővé tétele mintegy két évnyi további munkát igényel.

Ezeken túl mintegy 15 ezer héber nyelvű irat lehet magángyűjteményekben szerte a nagyvilágban, sokan őrzik például nagy- vagy dédszüleik kézzel írt héber dokumentumait, és nem is tudják annak értékét.

A héber kéziratgyűjteményt 1950-ben alapították Jeruzsálemben, és azóta számos országba, – köztük Magyarországra is – ellátogattak a kutatók, hogy mikrofilmen megszerezzék a fontosabb helyi anyagokat.

A csak kézírásos iratok internetes bemutatása nagyban meg fogja könnyíteni a kutatók munkáját az egész világon, és a zsidó kultúra megismerését is segíti, mert bepillantást enged olyan ritkaságokba is, mint a középkori zsidó vallási, filozófiai, csillagászati és tudományos művek vagy a héber nyelvű korabeli irodalom és naptárak.

A világhálós megjelenítéssel egy időben a könyvtár újabb erőfeszítéseket tesz arra is, hogy nemzetközi szerződésekkel tovább bővítse a világ más intézményeiben fellelhető anyagok elérhetőségét.

A Ktiv honlapot közösen indította és működteti az Izraeli Nemzeti Könyvtár és a Friedberg Zsidó Kéziratok Társasága, valamint támogatja a Jeruzsálemmel és az örökségvédelemmel foglalkozó minisztérium. A projektben részt vesz még a Ben-Zvi Intézet, a Zsidó Teológiai Szeminárium, a New York-i Nyilvános Könyvtár, a British Library, a Columbia Egyetem Könyvtára és az osztrák, francia és orosz nemzeti könyvtár is.

[popup][/popup]