A túlélésért folytatott harc jegyében: Holokauszt emléknap az izraeli Jad Vasemben

Írta: Shiri Zsuzsa, MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A túlélésért folytatott harc központi gondolatának jegyében nyitották meg az a Jad Vasemben a holokauszt izraeli emléknapját, a Jom Hasoát szerdán.

Menachem Haberman gyújtotta meg az emlékezés lángját. (Fotó: EPA-EFE / Abir Sultan)

A hagyományos központi nyitómegemlékezésen megjelentek Izrael állami, katonai és vallási vezetői, és beszédet mondott Reuven Rivlin államfő és Benjámin Netanjahu miniszterelnök. Utánuk a második világháború hatmillió zsidó áldozatát jelképezve, a holokauszt hat túlélője meggyújtotta az emlékezés fáklyáit. Idén a Jad Vasem a zsidók túléléséért folytatott harcát, a “háborút a háborúban” tette az emlékezés központi gondolatává.

Reuven Rivlin az európai antiszemitizmus erősödésére hívta fel a figyelmet az izraeli tévé és rádiócsatornák élő adásban közvetített megemlékezésen. Hangsúlyozta, hogy a második világháború kitörése után nyolcvan évvel ismét feltűntek a múlt szellemei, a felsőbbrendűségi elméletek, az idegengyűlölet, a bal- és jobboldali antiszemitizmus eszméi.

Rivlin azt is kijelentette, hogy szerinte semmiféle érdek nem igazolhatja a szövetséget olyan szélsőségesen jobboldali politikai pártokkal, amelyek nem hajlandók szembenézni országaik szerepével a holokausztban.

Benjámin Netanjahu beszédében szintén kitért a túlélők hősies harcára. Netanjahu kiemelte Izrael gazdasági és katonai erejét, és ennek köszönhető tekintélyét a nagyvilágban.

“Paradoxon, hogy némelyik Izraelt csodáló helyen is jelentős zsidógyűlölet van. A radikális jobb, a radikális bal, és a radikális iszlám csak egy dologban ért egyet: a zsidókkal szembeni gyűlöletben” – mondta az izraeli kormányfő.

Netanjau beszédében kitért Iránra is, amely szerinte folyamatosan azzal fenyeget, hogy lerombolja Izraelt. “Irán a lerombolással fenyeget minket éjjel-nappal” – mondta a miniszterelnök. “Nem hagyjuk figyelmen kívül, de nem is rettegünk tőlük. Nyomásra, egyre nagyobb nyomásra van szükség velük szemben” – vélekedett a politikus.

A beszédek után a túlélők nevében két lengyelországi, egy fehéroroszországi, egy németországi, egy romániai és egy kárpát-ukrajnai túlélő is meggyújtotta a megemlékezés fáklyáját.

A Jom Hasoá, az izraeli holokausztnap részeként csütörtökön délelőtt tíz órakor két percre megszólalnak a szirénák, és megáll az élet az egész országban. A Jad Vashemben, a kneszetben és az iskolákban emlékünnepségeket rendeznek, és egy napra félreteszik a politikai ellentéteket, a média műsorai is csak a vészkorszak eseményeit idézik fel.

 

[popup][/popup]